Тези трикове ще направят готвенето още по-приятно, ще спестите много време, а ще имате вкусно ястие, без да се налага отново да посягате към полуготови храни.
За да запазите техния цвят, след като сте преминали към топлинна обработка, сложете 1/2 лъжичка сол във водата. Бързо белене на чесънЗа да обелите по-лесно чесъна, го сложете в микровълновата за 20 секунди. Така ще се обели много по-лесно.
Ако не разполагате с отварачка, ползвайте гумени ръкавици, което дава повече сцепление.
В готвенето на ориза също има много тънкости, с които да достигнете желания резултат.Задължително мийте ориза, докато престане да пуска “млечна” вода, ако не го накисвате предварително.
Ако накисвате, най-добре да е за около 30-60 минути според годишния сезон. През зимата се оставя във вода за час. Така се размеква, по-бързо достига кулинарна готовност, запазват се много повече ценните вещества в него.За да е пухкав и неразкашкан, съотношението ориз/вода трябва да е 1:1.25. Има и препоръки, че съотношението трябва да бъде 1:2 и 1:3.
Не махайте капака на тенджерата, докато оризът ври на котлона и 10 минути след като вече е готов. Така ще излезе парата, а варенето на ястието ще премине на съвсем друг режим.
Към края на варенето, котлонът трябва да е съвсем слаб. Не добавяте сол, докато варите ориза.За ризото е много подходящ италианският ориз арборио, за паеля дългозърнестият испански ориз, а за десерти изберете кръглозърнест.
Ако по стените на бурканчетата с течен шоколад остава доста голямо количество, сипете топло мляко, затворете и разклатете добре. Вече имате вкусен топъл шоколад.