Кулинарни идеи и трикове никога не са излишни за една домакиня. Но не е достатъчно да се следва абсолютно точно рецептата, важно е всяка стъпка да се изпълни точно.
Ако сте пропуснали момента и не сте изкарали пяната от бульона и тя е потънала на дъното, излейте чаша вода в съда. Пяната ще се появи на повърхността и ще можете да я извадите.
Ако бобът се приготвя в тенджера без капак отгоре, няма да потъмнее.
За да приготвите бульона от месо прозрачен, поставете измити яйчени черупки в него по време на готвене. Готовия бульон прецедете.
Когато сложите обвивката от лук в бульон, той придобива хубав цвят, става по-питателен и външният му вид се подобрява.
След като направите супа, извадете дафиновия лист от тенджерата.
В пилешки бульон не слагайте подправки, а само лук и моркови. В противен случай ще загуби своя специфичен вкус.
Добавете малко гъбки в супата и ще подобрите вкуса ѝ. Като цяло гъбите обогатяват вкуса на всяко ястие, най-важното е да ги нарежем на много ситно.
Кулинарни идеи за месни ястия:
За да направите един котлет крехък и сочен, 1-2 часа преди пържене, го сложете в марината от оцет и растително масло. Същата тайна работи за месо на скара
Когато правите месо на скара, внимавайте за огъня: ако е много силен и сложите местото дори и за минута, то ще припече с коричка и няма да е толкова сочно. Огънят не е необходимо да гори с пълна сила, а да е доведен до едно средно положение, а когато обръщате кюфтетата да правите да гори по-силно за половин минута.
Ако добавите в каймата малко нарязан суров лук, също леко препечен лук и малко сурови картофи, кюфтетата ще станат сочни и вкусни.
Старото пиле ще бъде сварено по-бързо, ако след като го варите 20-30 минути, го потопите за 5-6 минути в хладка вода.
Сложете месото в огнеопорен стъклен съд с малко вода и запечете във фурната – месото няма да изгори.
Кулинарни идеи за ястия от картофи:
Когато приготвяте ястия от настъргани картофи, например картофени кюфтенца, добавете малко количество мляко към настърганата маса, така че картофите да не потъмняват.
Най-добре е картофеното пюре да се направи ръчно. Миксерът може да го направи по-бързо, но вкусът им бързо ще се изгуби
Старите картофи ще имат по-добър вкус, ако добавите при варенето им една супена лъжица оцет, 2-3 скилидки чесън и дафинов лист, или ги сварите в бульон.
И още едно правило – колкото по-стари са картофите, толкова повече вода трябва да добавите.
Кулинарни идеи за ястия от риба:
Рибата няма да се разпадна и ще придобие златна коричка, ако 10-15 минути преди пържене я потъркате с кърпа и я посолите.
Силната миризма на риба по време на пържене може да бъде премахната чрез поставяне предварително нарязан картоф в мазнината
Ако при пържене маслото ви потъмнява, загрейте тигана и го намажете с олио
За да предотвратите пръскането на масло/олио във всички посоки, поръсете малко сол преди пържене
Олио е необходимо да се добави към салата след като сте сложили сол, пипер и оцет
Салата с майонеза и винегрет би придобила особено приятен вкус, ако преди да я сервирате на масата, сложете в нея малки лимонови корички
Сос винегрет ще бъде много вкусен, ако в допълнение към основните съставки добавите 1 супена лъжица мляко и 1 ч.л. захар.
Кулинарни идеи за печене и сладкарски изделия:
Поставете няколко тестени изделия (макарони) в тестото и ще втаса по-бързо
Тестото с мая ще бъде меко и ефирно, ако добавите охладен сварен, рендосан картоф
Продуктите, произведени от безквасно тесто, стават ронливи и леки, ако към тестото добавите лъжица коняк.
За да получите лек и пухкав крем, когато го бъркате правете движения, описвайки осмица и от време на време кръгове по стените на съда;