Супата е ястие с преобладаващо течна част , наситена на ароматно вкусови вещества, които възбуждат отделяне на сокове от храносмилателния апарат. За приготвянето и се използват почти всички хранителни продукти.
Съставът на супата е от течна и плътна част. Течната част е отвара от зеленчуци, кости, месо, птици, риба и др. (американският президент Дуайт Айзенхауер дори е измислил рецепта за зеленчукова супа, в която се използвали стъблата на латинки). Тя е основната част на супата, но може да се поднесе и като самостоятелна единица (бульон).
Плътната са продуктите, които се варят и/или допълнително се прибавят към супата. Течната част има няколко пъти по-голям обем от твърдата. Подправките се определят от вида на супата. Препоръчват се оцет , лимонов сок, черен пипер, магданоз, целина и др.
Много от супите се застройват. Застройката прави супата по хранителна и придава по хубав цвят и вид. Недостатък е, че повиша калоричността на супата и я прави нетрайна. Основно за застройки се използват яйца, прясно и кисело мляко, брашно.
Супата се сервира в порцеланов съд или супник. Течната и плътната част е отделно или заедно. Подходящи допълнителни притурки са сметана, кисело мляко, настърган кашкавал и др.
Чехите имат едно особено правило за супите – лъжицата в тях трябва да стои изправена. И това се постига благодарение на добавеното брашно, грис или зеленчуково пюре.
Първата супа , която е била консумирана изобщо е била от хипопотам. Това се е случило 6000 г. пр. н.е. .
Най-скъпата супа в света се нарича "Buddha Jumps Over the Wall" (в превод - Буда прескача стената) и се предлага в един китайски ресторант в Лондон на цена от £108 за порция. Приготвя се от плавници на акула, морски охльови, сушени миди, вид японска гъба, морски краставици, свинско, пилешко, хуан шунка и жен – шен.