Продуктите се оставят за няколко часа да се затоплят до стайна температура. Прясната мая се размива в течната сметана, добавят се и 1 ч.л. захар и 60 г от брашното и сместа се оставя да втасва на топло. Отделят се белтъците от жълтъците. Жълтъците се разбиват с половината захар, ванилията и маслото. Белтъците се разбиват на сняг сщипка сол и останалата захар. Втасалата закваска се смесва с маслената смес, добавят се белтъците. Брашното се пресява и на малки части се добавя към горната смес. Замесва се меко тесто, което не трябва да лепне за ръцете. Ако тестото е лепкаво, се добавя още малко брашно, но не повече от 30-40 грама. Ако тестото продължава да лепне, ръцете се намазват с олио. Купата с омесеното тесто се покрива с фолио и се оставя на топло, докато тестото увеличи обема си двойно. След това тестото се размесва и към него се добавят стафидите, предварително попарени с врялавода, нарязаните на кубчета сушени кайсии и едро накълцаните бадеми. Формите се намзват с масло и се поръсват с брашно. Във всяка форма се слага по едно топче тесто, колкото да се запълни формата до една трета от обема й. Козунаците се намазват със смес от 1 ч.л. течна сметана и 1 жълтък и се оставят да втасат, докато тестото запълни цялата форма. След това внимателно се намазват още веднъж и се поръсват с половинки бадеми и едра кафява захар. Козунаците се пекат в предварително загрята до180 С фурна. Ако отгоре се зачервят прекалено бързо, се покриват с фолио
Забележка: Традиционната украса за руските козунаци е глазура от 1 ч.ч. пудра захар, 1 белтък и 1 ч.л. лимонов сок или вода, но така стават прекалено сладки.
Кулич - руски козунак
20 Март 2012
16811
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари