Домашният хляб не може да се сравни с купешкия - в това, сигурни сме, сте убедени. А вече има какви ли не начини за приготвянето му - във фурна, в хлебопекарна, в гювеч, а наскоро ви показахме и вкусен хляб в тиган.
Да, това е фантастична идея и ви гарантираме, че крайният резултат ще предизвика бурни аплодисменти от страна на цялото семейство.
Истината е, че така приготвен, хлябът не само няма да ви нагърби със задачата да чистите загоряла тава, но и се получава фантастичен на вкус. Коричката му е златиста и хрупкава като от едно време, а вътрешността – въздушна и пухкава, подобно на памук. Наслада за всичките сетива! Бързаме да споделим с вас рецептата, защото сме сигурни, че нямате търпение да го приготвите. Ето какви продукти ще са ви нужни за този кулинарен шедьовър :
Хляб в плик за печене
Продукти:
• 500 гр. брашно
• 300 мл. топла вода
• ½ кубче прясна мая
• 1 с.л. захар
• 1 ч.л. сол
• 2 с.л. олио
• 1 плик за печене на пиле
Приготвяне:
Най-напред се стартира с подготовката на маята. За да се активира тази съставка, е нужно да я натрошите в съд с топлата вода, захарта и солта. През това време можете да пресеете брашното веднъж или два пъти.
Когато маята започне да се надига, добавете я към брашното заедно с олиото. Започнете да бъркате с дървена лъжица, а след това преминете към месене с ръце.
Оформете тестото под формата на хлебче и с помощта на нож или друг остър предмет направете разрези върху повърхността му.
След това можете да поставите хлебчето в плика за печене и да го сложите в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Веднага след като го извадите от фурната, отстранете плика.
Ето така се приготвя най-вкусното хлебче в плик, което дори няма да изцапа нито една тава.