600 мл пълномаслено мляко
740 мл кондензирано мляко
600 мл подсладено кондензирано мляко
8 филии хляб (без корите)
3 ч.л. кардамон (семена)
щипка шафран (по желание)
щипка сол
4 с.л. фино смлян шам фъстък
10 шушулки кардамон
3 пръчици канела
шам фъстък за поръсване при сервиране
Шафранът се поръсва в една чаена чаша от пълномасленото мляко и се оставя до приготвянето на другите съставки. В тенджера се смесват млеката, кардамонът, солта и шам фъстъкът. Пръчките канела и шушулките кардамон се слагат в билкова топка (цедка) за чай и се пускат в млечната смес. Добавя се и млякото с шафрана. Кипва се, след което се оставя да къкри 10-15 минути, като се разбърква непрекъснато и се внимава да не загори. Билковата цедка се изважда и се добавят накъсаните парчета хляб (залци). Сваля се от котлона и се оставя за 5-10 минути - хлябът да се напои добре. Разбива се в блендер (може и на няколко пъти) и се изсипва в пластмасови форми с капачета или чаши за кафе или чай. След като се охладят, се слагат във фризера (ако се използват форми без капак, трябва да се покрият с пластмасова табла или свежо фолио). Малките форми са готови за 4 часа, а по-големите за следващия ден.