Пълненото зеле се счита за домашно ястие, но това няма да му попречи да станете шеф на трапезата! С тези рецепти ще се убедите, че е необходимо да обърнете повече внимание на зелевите сарми!
Тези чудесни рецепти ще ви помогнат да приготвите най-доброто ястие от зеле, което някога са опитвали вашите роднини, включително и майка ви…
Как да направите зелеви сарми?
Класически пълнени сарми
Нужни съставки:
600 грама мляно месо
100 грама ориз
300 грама бяло зеле
100 грама лук
3 яйца
400 грама заквасена сметана (15% мазнини)
Приготвяне:
Запарете зелевите листа във вряща вода за няколко минути, така че да могат да се свият.
Смесете каймата с ориза, ситно нарязан лук и сварените яйца. Добавете сол и черен пипер на вкус.
Плътно завийте каймата в листата и поставете върху намазнена хартия за печене.
Не забравяйте да намажете сармите със сметаната, когато вече са пълнени!
Печете при температура от 180 градуса около 1 час (докато сметаната не покафенее).
Готово!
Сармички с гъби
Съставки:
Една глава зеле
1 глава лук
1 морков
300 грама гъби
500 грама кайма
50 грама течна сметана
1 чаша зеленчуков бульон
2 супени лъжици мед
4 супени лъжици соев сос
Приготвяне:
За да започнете, махнете кочана. След това можете да продължите със запарването на зелето. Докато главата се вари в подсолена вода, отделете листата едно по едно, махайки твърде дебелите жили.
Запържете в олио ситно нарязания лук, гъбите и настъргания морков, докато придобият златист оттенък. Добавете сметаната, солта и черния пипер. За по-добър вкус, можете да добавите малко магданоз или копър, както и кайма и малко бульон. Посолете, сложете черен пипер и разбъркайте каймата.
Разпределете плънката в зелевите листа и ги сгънете на руло. Сега плътно подредете сармите в тава и ги залейте до половината със зеленчуков бульон. Преди да ги изпратите във фурната, намажете всяка със смес от соев сос и мед. Този оригинален пълнеж ще придаде на зелето невероятен аромат!
Печете на 200 градуса, като обръщате от време на време и мажете със сос! Печенето отнема по-малко от час.
Пълнено китайско зеле
Тази рецепта е специална – за нея ще ви трябва по-малко време, тъй като пълненото китайско зеле е много нежно и се сварява за един миг! Подгответе зелето в доматен сос.
Съставки:
700 грама кайма
200 грама смес от четири вида ориз
1 глава китайско зеле
1 морков
1 глава лук
1 чушка
2 супени лъжици кимион
3 големи скилидки чесън
копър, магданоз, зелен лук
сол, черен пипер
Съставки за соса:
500 мл доматен сок
2 супени лъжици доматено пюре
1 супена лъжица захар
4 супени лъжици соев сос
червен пипер
сол, черен пипер
Приготвяне:
Първо пригответе соса. Само трябва да смесите всички съставки и да ги затоплите леко върху котлона. Ако искате нещо малко по-остро, добавете щипка лют червен пипер!
Разделете листата зеле и ги запечете в микровълновата за 3-4 минути, така че те да омекнат. След това с нож нежно отделете по-дебелите жили.
Приготвяне на пълнежа. Поставете 200 грама ориз да се вари до полуготовност (с използването на по-малко вода). Морковът и лука запържете в олио до златисто. Добавете в каймата ориза, пържения лук и морковите, чушката, билките, чесъна и кимиона. За повече изтънченост поръсете с щипка настъргано индийско орехче.
Охладената кайма завийте в листата под формата на сарми. Сложете ги в дълбок съд и ги залейте с доматен сос. Изпратете ги във фурната за 40 минути при 220 градуса. Вие няма да можете да забравите този вкус!
Зеле със сирене
Съставки:
Една глава зеле
200 грама ориз
100 грама сирене
1 глава лук
1 морков
1 ябълка
2 домата
3 супени лъжици майонеза
3 скилидки чесън
копър, магданоз
сол, черен пипер
Приготвяне:
Листата от зеле се слагат в микровълновата за 5 минути.
Сварете ориза до полуготовност. Докато оризът се вари, запържете лука и морковите. Смесете всичко заедно и добавете едра настъргана ябълка.
Нарежете доматите, настържете сиренето и разбъркайте в отделна купа с майонеза, билки, сол и черен пипер на вкус. Тази смес ще бъде вашия акцент.
Завийте зелевите сарми и ги поставете върху намазана тава. Сега ги намажете със сместа и ги изпратете във фурната за един час при температура 180-200 градуса.
Мързеливи зелеви сарми
Понякога готвенето на зеле отнема много време, а именно – подготовка, пълнене и завиване. Е, ние имаме вариант за тези, които се радват на вкусната храна и си оставят кратко време за почивка!
Съставки:
400 грама кайма
70 грама ориз
1 малка глава зеле
5 супени лъжици доматено пюре
200 грама сметана
10 супени лъжици галета
Приготвяне:
Нарежете зелето на кубчета и го сложете във вряща вода са 3 минути, за да омекне.
Минете месото и лука през месомелачка.
На една трета чаша ориз се пада една чаша вода. Сварете го в подсолена вода. Когато оризът е готов, излейте излишната течност.
Разбъркайте месото, ориза и зелето. Добавете сол и черен пипер на вкус!
Преминете към оформянето на кюфтетата. Получените кюфтета ги панирайте и запържете в тиган за 2-3 минути.
В същото време, докато се готви първата партида от мързеливите зелеви кюфтета, пригответе доматения сос! Просто смесете сметаната и доматеното пюре, като добавите 1 супена лъжица вода, щипка сол и черен пипер.
Поставете зелевите кюфтета върху намазана тава и внимателно ги залейте със сос. Почти приключихме! Просто ги поставете във фурната за 45 минути при температура 180-200 градуса.