Тези патладжани ще бъдат готови след 3- 5 дни, но започвате да ги ядете още на следващия ден, тъй като са много вкусни!
За маринатата се нуждаете от:
0,5 литър вода
80 грама 9% оцет
5 броя дафинови листа
8 броя зърна черен пипер
4 броя зърна бахар
4 броя зърна карамфил
1 супена (без връх) лъжица сол
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица мед
1 супена лъжица олио
Приготвяне:
Започнете с водата. Излейте половин литър вода в тенджерата, а след това добавете всичко в списъка – оцет, дафинови листа, черен пипер, бахар, карамфил, сол, захар, мед и олио.
До момента почти всичко в рецептата, най-вероятно го имате у дома и може да се каже, че е на една ръка разстояние. Оставете саламурата да заври, а след това да се охлади.
Сега пригответе патладжаните. Ще ви трябват 5 – 6 патладжана, не е желателно да бъдат презрели.
Обелете ги и ги нарежете на парчета, около 8-10 милиметра. Тъй като е добре да премахнете горчивината, която често присъства в патладжаните, е необходимо да ги посолите и да ги оставите за 20 минути.
В същото време, докато саламурата се охлажда, оставете горчивината да се отдели от патладжаните. Отделно вземете 2 – 3 глави чесън, почистете ги и ги нарежете на ситно. Чесънът ви е необходим за маринатата. След 20 минути премахнете излишния сок от патладжаните и ги запържете в тиган до златисто кафяво, докато омекнат. От собствения си опит можем да кажем, че е по-добре патладжаните да бъдат печени.
Добре приготвените патладжани просто се топят в устата ви. Изпържете всичките патладжани и ги оставете да се охладят, след това ги залейте със студената саламура.
Можете да използвате съд за съхранение или пластмасова купа, така че да ви е по-удобно да ги съхранявате в хладилника. Тук изборът е ваш, но съдът трябва да бъде подходящ за храна.
Поставете първия ред патладжани, залейте с маринатата и поставете по 2 – 3 счукани скилидки чесън. След това подредете следващ слой патладжани и сложете чесън отново. Така използвайте всичките патладжани и чесън. Чесънът по ваше желание може да бъде и по-малко.
Накрая залейте с останалата саламура. Сега оставете съда в хладилника, по рецепта след 3-5 дни патладжаните ще бъдат готови.
Още след първия ден вие ще имате мариновани патладжани, но техния вкус ще бъде различен. След първия ден вкусът им е по-интензивен, но преди петия ден стават толкова невероятни, че никой не може да им устои!