2 консерви риба тон (за предпочитане на цели парченца, в зехтин)
1 чаша кускус
1/2 чаша ситно нарязан пресен лук
2 с.л. червен лук, нарязан на ситно
1 голяма връзка копър, ситно нарязан
1 връзка магданоз, ситно нарязан
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. сумак
настърганата кора от половин лимон
сокът от 1 лимон
прясно смлян черен пипер и морска сол
Измийте кускуса в малко топла вода и отцедете добре. Сложете 2 чаши вода в дълбок съд и оставете да заври. Сложете кускуса в гевгир или сито и поставете върху съда с врящата вода, покрийте с капак и намалете котлона, така че водата да къкри. Оставете кускуса да се вари на пара за около 6-7 минути.
Разделете рибата на малки парченца, добавете червения и пресния лук, половината от копъра и магданоза. Добавете целия лимонов сок.
Махнете кускуса от парната баня и го разбийте с вилица до пукхава смес. Сложете в купа, добавете пипера, останалия копър и магданоз, сумака, лимоновата кора, сол и черен пипер на вкус.
Леко намажете с олио формички за тимбалчета или огнеупорни чашки. Сложете на дъното пласт от сместа с риба тон, като притискате леко. Трябва да напълни формичките до половина. След това сложете пласт от кускуса. Отново притиснете, за да стане компактна сместа.
Поставете чиния върху напълнената формичка и обърнете тимбалчето върху нея.
Повторете с останалите формички.
Украсете с прясна рукола и още лимонови резенчета.