Ергономия - това е водещото в модните тенденции при обзавеждането на дома, но ние често забравяме да го вземаме предвид при проектирането на кухнята . Днес сме ви приготвили нещо много полезно - истински гид в света на кухните ! Ще се научите как да планирате всичко до последния детайл, за да имате идеална кухня !
1.
2. Правилното зониране
- съхранение (хладилник за бързо развалящи се храни, шкаф за зърнените храни, консервираните храни и стоките за домакинството)
- приготвяне на храна (добре осветен и просторен плот за продуктите и кухненските аксесоари) и топлинна обработка на храната (готварска печка, микровълнова; на дръжката на фурната може да окачите ръкохватките)
- кухненски прибори (тенджери, тигани, и т.н.)
- миене на съдове и сортиране на боклука (пералня и съдомиялна машина; в шкафа под мивката като правило се разполага кошчето за отпадъци)
- сервиране и хранене (удобно място, предразполагащо към хранене)
3. Хладилник + печка + мивка = " работният триъгълник ", където прекарваме голяма част от времето в кухнята.
Линейна кухня (на един ред)
Островна кухня
Паралелна (на два реда) кухня
Ъглова (Г-образна) кухня
П-образна кухня
4. Височината на "триъгълника" за по-голяма функционалност различните участъци трябва да бъдат разположени един до друг на разстояние не по-малко от 1.2 m и не повече от 2.7 m.
5. Преходна кухня или кухнята като част от трапезарията. В този случай работният триъгълник трябва да се направи така, че да не пречи на придвижването на хората в помещението.
Правилното разположение на уредите
1 75 см между лампата и острова
2. 25-30 см между стола и плота на масата
3. 90-110 см - височина на острова
4. 120 см - пространство за двама готвачи
5. 85 см - височината на шкафовете
6. 60 см - дълбочина на плотовете
7. 30 см - дълбочина на горните шкафчета
6. Пасажите в кухнята - не е същото като работно място за готвача. Минималната ширина на пътеката за минаване трябва да е 90 см, а работното пространство за един човек - до 110 см. Трапезарната зона (ако има такава) може да се оформи по различни начини, но ширината на прохода между лицето на масата и стената трябва да бъде най-малко 80 см.
1. 7-8 см - разстоянието от края на аспиратора до най-външния котлон
2. 90 cm - оптимална ширина на работното място
3. 60-90 см от котлоните до аспиратора
4. 30 cm - минимална ширина на работното място
7. Работното място трябва да бъде достатъчно просторно, да не се задръства с техника, неподвижни гардероби и други предмети. На плота до хладилника трябва да се остави свободно пространство минимум 38-40 см, за да може удобно да се вадят и прибират храните от хладилника.
8. Осветление Поставя се специално осветление над работната повърхност. Всички ключове и контакти трябва да бъдат защитени от влага и мръсотия.
1. 45-50 см между работния плот и горните шкафчета
2. 45 см до мивката
3. 75-90 см - височина на мивката
4. 90 см между мивката и съдомиялната машина
5. 135 см - височина на микровълновата (или 7 см под рамото)
9. Допълнителна мивка. Ако е възможно да поставите още една голяма кухненска мивка (например за плодове и зеленчуци) се препоръчва с всяка страна да има свободно пространство най-малко 10-45 см.
1. 12 ° - ъгъл на наклона на облегалката
2. 45-50 см - дълбочина на седалката
3. 45 см - височина на седалката
4. маса за хранене с височина - 70-75 см
5. 60-75 см - ширината на седалката на човек
6. 90-110 см - височина на ключа за лампата
10. Трапезарна част Ширината на седалката на човек трябва да е 60 см. За различните височини на масата коленете трябва да се побират свободно отдолу: на 75 см височина съответства дълбочина на седалката 45 см.; на 90 см - 38 см; при 107 см - 30 см.
11 . Мерки за безопасност Не поставяйте долни шкафове с чекмеджета в близост до печката - малките деца могат да се покатерят по тях и да се опарят. Също така не поставяйте в близост до печката запалими предмети и материали (например завеси).