Къде отиват мазнините, когато отслабваме?

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Къде отиват мазнините, когато отслабваме?
65029
Източник: bb-team.org
Снимков материал: pixabay.com
Къде отиват мазнините, когато отслабваме?

За мнозинството от хората, не е ясно къде отиват мазнините, след като отслабнем. За доказателство се провежда анкета сред 150 души, като 1/3 от тях са семейни лекари (или както и в България им викаме – „GP”), 1/3 от тях са диетолози, а останалите са персонални треньори (виж фиг.

1). Най-много хора смятат, че загубените мазнини се губят чрез топлина или директно се ползват за енергия. На второ място хората мислят, че се загубват от тялото чрез екскрементите. Правилният отговор, всъщност, е въглероден диоксид и вода. Интересното е, че заблудите са еднакви сред всички групи, без значение тяхната теоретична подготовка.

Каква всъщност е реалността?

Както знаем, излишните въглехидрати и протеини в диетата ни се преобразуват в триглицериди и се складират в мастните клетки (адипоцитите). От друга страна, излишните диетични мазнини не се нуждаят от преобразуване и може директно да бъдат отложени. Иначе казано, хората, които искат да загубят мазнини, е необходимо да метаболизират запазените в мастните клетки триглицериди.

Тук ще спестим извеждането на химичните формули, но в крайна сметка, пълното окисление (реакция с кислород) на една триглицеридна молекула може да бъде обобщено чрез следната формула:

C55H104O6 78 O2 → 55 CO2 52 H2O енергия

В случая C55H104O6 е формулата за една „средна“ триглицеридната молекула, O2 е кислород, CO2 е въглероден диоксид и H2O е вода, естествено.

Чрез малко сметки с масите на молекулите и изравняване на реакцията се доказва, че за окислението на 10 кг човешки мазнини са нужни 29 кг вдишан кислород. Същото това дава като резултат от реакцията 28 кг въглероден диоксид и 11 кг вода. Това ни казва какво се случва с мазнината, но не и колко от мазнините, складирани в тези 10 кг, ни напускат като въглероден диоксид и колко – като вода.

За целта са нужни други скучни сметки, затова ето направо резултата:

Частта от триглицеридната молекула, издишана като CO2 е 84%;
Частта на масата, която се превръща във вода е 16%.

Това показва, че белите дробове са основният отделителен орган при загубата на мазнини. Сформираната вода вече може да бъде отделена чрез урина, екскременти, пот, дъх, сълзи или други телесни течности.

Фиг. 2 сумира в една графика информацията до сега:

Какво е нужно, за да изгубим 10 кг мазнини

Всичко в едно изречение: за да изгубите 10 кг мазнини трябва да вдишате 29 кг кислород (и да изгорите няколко десетки хиляди калории), като 84% от масата, която ще загубите ще е от издишан въглероден диоксид, а останалата част ще бъде загубена като вода.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft