Има поверие, което гласи, че ако човек се провре под свод от къпинови храсти в определени дни и часове, ще се изцели по чудодеен начин от болест и от омагьосване. Още от стари времена буйните къпинови храсти били наричани "титанова кръв".
Култивираните къпини са плодовете на къпиновия храст (Rubus Fruticosus, Rosaceae), който е много близък родственик на ягодите и малините. В България са селекционирани около 100 сорта.
Къпините са не само много вкусна храна , а и лекарствено растение. Ценността им като хранителен продукт се дължи главно на високото съдържание на калиеви, калциеви, магнезиеви, фосфорни, железни, медни и натриеви соли. От витамините най-голямо е количеството на витамин С-35%. В по-малки количества къпините съдържат и витамините В1, В2 и каротин.
Калият подпомага извличане на излишната вода от тъканите. По съдържание на калций (2,9%) къпините са сред най-полезните плодове, което ги превръща в незаменима храна за всички възрастови групи. Желязото (3%) в къпините също е изключително полезно за хора с анемии. По високото съдържание на магнезий къпините отстъпват само на шипките. Той съдейства в борбата с атеросклерозата, при сърдечно-съдови заболявания, мускулни крампи.
Къпините се използват за лечение при жлъчно-чернодробни болести, а така също за поддържане на алкално-киселинното равновесие на организма при състояния, протичащи с ацидоза - захарен диабет, бронхиална астма, рахит. Заради високото съдържание на дъбилни вещества къпините са приложими при лечение на диария.
Те повишават съпротивителните сили на организма при простуда.
100 г къпини дават на организма 43 ккал, което прави плодовете подходящи и при диети за отслабване. Фибрите - 5,3 г - са напълно диетични и подпомагат храносмилането.
Листата на къпините са със силно бактерицидни свойства. Те помагат и при смущения в менструацията, а корените на къпините се използват при лечение на разширени вени и хемороиди.
Най-добре е плодовете на къпините да се консумират в прясно състояние, но те могат да се консервират, да се сушат и замразяват.
Рецепти с къпини
Кадифен сироп
Продукти: 750 г къпини, 100 г захар, сокът от 1/2 лимон, щипка канела на прах.
Начин на приготвяне: Смелете 2/3 от къпините със захарта, лимоновия сок и канелата до гладка смес. Претрийте я през цедка, за да махнете семенцата. Разбъркайте останали плодове в пюрето.
Затворени сандвичи
Продукти: 4 яйца, леко разбити, 100 мл мляко, 2 ч.л. ванилова есенция, 2 с.л. захар, 100 г меко сирене с висока масленост, 2 с.л. пудра захар, 4 с.л. къпинов кадифен сироп, 4 филии вчерашен бял хляб, 25 г масло.
Начин на приготвяне: Сложете яйцата, млякото, ванилията и захарта в дълбока купа и ги смесете. Разбийте захарта и мекото сирене до мека смес. С нея намажете 2 филии хляб, поръсете ги с къпиновия сироп и ги покрийте с останалите две филии като сандвичи. Топнете ги за 30 секунди в разбитите яйца, обърнете ги и ги оставете да се накиснат и от другата страна. В голям тиган разтопете маслото, докато стане на пяна. Запържете сандвичите за по 3-4 минути от всяка страна до златисто. Срежете ги наполовина и ги сервирайте с още къпинов сироп и топка сладолед.
Кекс с ябълки
Продукти: 125 г меко масло, 125 г захар, 3 големи яйца, разбити, 50 г смлени бадеми, 100 г брашно, 1/2 ч.л. бакпулвер, 2 ябълки, обелени, почистени и нарязани на по 12 резенчета, 100 г къпини .
Начин на приготвяне: Намаслете разглобяема форма за кекс с диаметър 22 см и покрийте дъното с хартия за печене. В голяма купа разбийте маслото и захарта до лека и пухкава смес. Добавете около 2/3 от яйцата постепенно, като разбивате през цялото време. Ако сместа започне да се пресича, добавете брашно. Накрая объркайте останалите яйца, смлените бадеми и брашното. В тестото сложете всичките къпини и 2/3 от ябълките. Пресипете сместа във формата за кекс и подравнете повърхността. Отгоре поръсете с останали ябълки и поръсете с 1 с.л. кафява захар. Запечете за 50-55 минути, или докато забито в средата шишче излезе чисто. Когато кексът изстине, го поръсете с пудра захар.
Телешко бонфиле със сос
Продукти: 200 г телешко бонфиле, 50 мл сметана, 1 ч. л. захар, 1 щипка мащерка, 30 мл червено вино, 50 г къпини, 1 ч. л. масло, 2 с. л. зехтин, 2 с. л. смлени орехови ядки, 3-4 клонки магданоз, 1 щипка естрагон.
Начин на приготвяне: От месото оформяте два медальона, в които с помощта на нож оформяте джоб. Напълнете ги със смес от ситно нарязан магданоз и смлени орехови ядки. Запържете филетата в загретите олио и масло. След това ги извадете, а мазнината запазете. В мазнината от филетата прибавете сметаната, солта и естрагона за сметановия сос. Къпиновият сос приготвяте, като карамелизирате захарта, добавяте къпините, мащерката и виното и оставяте на огъня, докато виното се редуцира наполовина. Сервирайте филетата върху сметановия сос и ги полейте с къпинов сос.
Билколечение с къпини
Къпината е често употребявана и с лечебни цели. Докато малките черни плодчета дават голямо количество витамини и минерали, от корените и листата на растението се приготвят билкови чайове и илачи за много болести.
Още от древни времена възстановяващите свойства на къпината са били познати. Най-често билкови чайове от нейните листа са се използвали при заболявания, които засягат нервната система. Тя е била идеалният лек за успокояване на нервна възбуда при истерия, невроза, склероза. Използвала се още при заболявания и проблеми, причинени от наличието на високо кръвно налягане, ангина и диабет.
В наши дни списъкът с полезни действия на билковия чай с листа от къпина се допълва с благоприятния ефект, който тя оказва при сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, както и при нарушена обмяна на веществата. Тя е идеално средство за профилактика при симптоми за камъни в бъбреците.
При малките деца чаят от къпина развива и заздравява костите и зъбите, предпазва от анемия и други заболявания, свързани с кръвообращението.
За хората, които не се интересуват пряко от билкарство и народна медицина , силата на къпината в най-голяма степен е известна със своя затягащ ефект. Тя е най-прилаганото средство при стомашно-чревни разстройства. Често от плодовете на растението се правят компоти, които могат да се консумират целогодишно.
За външна употреба най-подходящ е компрес, приготвен от листата на млади къпини или студена отвара. Налагането на подобен компрес се справя успешно със засегнатите кожни участъци при появата на екземи, мокрещи рани и лишеи.
Къпините в козметиката
Къпината се използва много често в козметиката . Тя е страхотно средство за освежаване на кожата и премахване на мъртвите клетки. Ако искате да освежите и същевременно да тонизирате своята кожа намачкайте 2 с.л. къпини и добавете 2 с.л. сметана. Поставете маската на лицето си и оставете да действа около 15 минути. Махнете маската с напоен в зелен чай тампон, след което измийте с хладка вода.
Ако искате да придадете хубав оттенък на кожата си смелете една шепа листа от къпина и я попарете с топла вода. Поставете попарените листа в марля и поставете върху лицето за 20 минути. Не е необходимо да се измивате след това.