200-250 гр. пресен кадаиф
40-50 гр. масло
70 гр. моцарела
20-30 гр. шам-фъстък
Сироп:
1/3 чаша (от 200 мл) захар
1/3 чаша вода
малко лимонов сок
Прекрасен турски деликатес.
За приготвянето на тази рецепта в Турция се използват специални чинии, но и обикновени метални чинии вършат работа.
За рецептата по принцип трябва пресен кадаиф (турски, гръцки).
Кадаифът се накъсва на малки парченца, маслото се разтопява и се излива върху кадаифа.
Половината от кадаифа се поставя в метална чиния или тава и се натиска хубаво надолу. Отгоре се слага моцарелата (настъргана, накъсана) или ако имате прясно безсолно сирене, което да се разтопява при печене, може да използвате и него. Над сиренето разпределете другата половина от кадаифа и пак го притиснете.
Така приготвеното кюнефе се пържи на много слаб огън от едната страна, докато получи златист цвят, след това се обръща от другата страна. За пърженето е необходим приблизително половин час.
За сиропа се смесват съставките и се варят за кратко.
Хладкият сироп се излива върху горещото кюнефе и се оставя за малко на огъня, след което се дърпа от огъня и се поръсва с нарязаните ситно фъстъци.
От тези съставки се получава едно кюнефе.