3 ч.ч. леща
1 средна глава лук, накълцана на дребно
1 ч.ч. хлебни трохи
1 с.л. пресен магданоз, накълцан
3 яйца
1 ч.ч. много ситно накълцани запечени лешници или орехи
1/2 ч.л. суха мащерка, стрита
1 ч.л. сух босилек, стрит
1 1/2 ч.л. сол
черен пипер на вкус
1-2 с.л. олио
За соса песто:
1 връзка магданоз
85 мл олио
сок от половин лимон
1 ч. л. захар
1 скилидка чесън
50 г орехи
сол
Сварете лещата във вода според инструкциите на опаковката. Отцедете и оставете да изстине.
Смесете лещата, лука, хлебните трохи, магданоза, яйцата и ядките и разбъркайте. Прибавете и мащерката, босилека, солта и черния пипер и разбъркайте отново. Оформете 16 кюфтета от получената смес.
В голям тиган на среден огън загрейте мазнината. Запържете кюфтета до златисто-кафяво. Не ги слагайте по много едновременно в тигана. За най-добър резултати забърсвайте тигана след всяка порция кюфтета и слагайте нова мазнина. Готовите кюфтета оставете да се отцедят върху салфетка.
Приготвяне на соса: Всички продукти се поставят в блендер. Смилат се до еднородна смес и се сипва олиото. Разбърква се добре и се прехвърля в подходящ съд.
Кюфтенцата се поднасят, залети с пестото.