Отдавна търся тази рецепта и много съжалявам, че не я открих по-рано. Аз и семейството ми обичаме най-много тиквички и кюфтета. Пробвала съм много рецепти за кюфтета от тиквички , но винаги се връщам към тази. Използват се евтини съставки, но въпреки това се получава вкусно и обилно ястие.
Тиквичките се комбинират с картофи, така че може би това е тайната на невероятния им вкус. Ако имате тиквички, картофи, моркови и яйца вкъщи, не пропускайте тази рецепта и направете тези бързи и вкусни кюфтета . Гответе и се насладете с удоволствие. Ето какво ви трябва:
Кюфтенца от тиквички без брашно
Продукти:
- 4 тиквички (по-малки)
- 1 голям морков или 2 средни
- 1 голям картоф
- 2 яйца
- галета за овалване
- 100 г настърган кашкавал
- 3 скилидки чесън
- сол
- смлян черен пипер
- зехтин или друго олио за пържене
Приготвяне:
Измийте добре тиквичките и отрежете краищата, след което ги настържете на едрата страна на рендето. Овкусете ги с щипка сол. След това настържете моркова, добавете го към тиквичките, след което отново посолете с щипка сол.
Накрая настържете картофа, след което го добавете в купата с тиквичките и го посолете. Разбъркайте добре настърганите зеленчуци и ги оставете настрани за 15 минути, докато си пуснат сока.
През това време настържете парче кашкавал от 100 г, след което добавете 3-4 настъргани скилидки чесън. Разбъркайте кашкавала и чесъна. След като изтече времето, изстискайте с ръце сока от зеленчуците, след което ги сложете в по-дълбока купа.
Добавете две разбити яйца, кашкавала с чесъна и подправете на вкус. Разбъркайте добре, за да хомогенизирате сместа. Няма нужда да добавяте брашно, ако сте изстискали добре зеленчуците, защото сместа е компактна и се оформя лесно.
Загребвайте с лъжица и оформете кюфтета с желаната от вас големина. Подредете ги върху равна повърхност (или върху хартия за печене). Когато сте готови с цялата смес, в чиния изсипете трохи от хляб (за предпочитане бял), след което оваляйте всяко кюфте от всички страни.
Така приготвените кюфтета може да изпържите или да ги запечете във фурната. Обикновено ги пържа в малко сгорещено на умерена температура олио, докато покафенеят от двете страни.
Ако ги печете във фурната, загрейте я на 220 градуса и ги изпечете върху намаслена хартия и напръскайте всяко кюфте отгоре с няколко капки олио.
Да ви е сладко!