Кюфтенцата по италиански могат да бъдат направени във всеки един размер, в зависимост от вашите предпочитания. Кюфтенца та в тази рецепта са направени със смесена кайма от телешко и свинско, подправки и билки и са покрити с класическия доматен сос .
Продукти:
За кюфтетата:
450 гр.
450 гр. свинско месо
2/3 чаша мляко (2 или повече % масленост)
3 филии хляб без кори
1/4 чаша сирене рикота
1/4 чаша настърган парпезан
2 яйца
1 с.л. сол
1 с.л. пресен магданоз
2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сушен риган
2-3 скилидки смлян чесън
1 чаша брашно за овалване
1/3 чаша зехтин
2 и 1/2 чаши доматен сос
За доматения сос:
2 с.л. зехтин
3/4 чаша ситно нарязан лук
3/4 чаша ситно нарязани моркови
3/4 чаша ситно нарязана целина
2 с.л. нарязан магданоз
1 скилидка смлян чесън
1 косерва нарязани или цели домати, заедно със соса
1/2 ч.л. сушен босилек или 2 с.л. пресно нарязан босилек
1 ч.л. доматено пюре
Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Започнете с доматения сос, който ще се вари докато вие правите кюфтетата. Загрейте зехтина в един тиган на средно висока температура. Добавете лука, морковите, целината и магданоза. Разбъркайте добре, намалете температуата на слаба и сложете капак на тигана. Оставете зеленчуците за 15-20 минути или докато омекнат добре. След това добавете чесъна и увеличете температурата до средно висока. Запържете чесъна за половин минута и добавете консервата с доматите, доматеното пюре и босилека. Овкусете със сол и черен пипер. Изчакайте да започне да ври и намалете температурата. След това оставете соса за 15-30 минути или докато се сгъсти, като през това време приготвите кюфтетата. След като соса се сгъсти го пасирайте с пасатора или го намачкайте до получаването на хомогена смес.
Загрейте млякото в малко тенджера, докато се затопли. Накъсайте филийките хляб в млякото и ги оставете, докато се разтворят. Смачкайте сместа, докато получите нещо, като паста. Прехвърлете сместа в чиния и я оставете да изстине.
Вземете една голяма купа и сложете в нея телешкото, свинското, сиренето рикота, пармезана, яйцата, магданоза, солта, ригана, черния пипер, чесъна и сместа от млякото и хляба. Миксирайте сместа, като използвате ръцете си. Не премесвайте сместа, за да ви е по-лесно да приготвите кюфтетата.
Намокрете ръцете си и оформете кюфтетата. Направете кюфтетата в желаната от вас форма и размер. След като оформите всяко едно от кюфтетата ги оваляйте в брашно. Пригответе кюфтета поставяйте на плот покрит със специална хартия за гответе, за да не залепват.
Когато сте готови с оформянето на кюфтетата, загрейте зехтин в голям тиган на средно висока температура. Запържете кюфтетата от двете страни. Не се притеснявайте, ако средата на кюфтетата остане малко сурова, защотото тя ще стане готова в соса. След като приготвите кюфтетата ги сложете в соса, като ги залеете и от горе с него. Покрийте съда и оставете кюфтетата и соса да къкрят на слаб огън за около 15-20 минути. Сервирайте кюфтетат заедно със соса и гранирайте с паста по желание. Поръсете ястието с пресен магданоз.