3/4 ч.ч. прясно мляко
3 филии бял хляб, без кора
450 гр телешко смляно
450 гр свинско смляно
180 гр кашкавал с мек вкус тип Гауда
1 1/2 ч.ч. накълцан магданоз
3/4 ч.ч. накълцан лук
2 големи яйца
2 ч.л. сол
1/2 ч.л. млян бял пипер
1/4 ч.л. млян черен пипер
1 с.л. млян бахар
1/2 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. пилешки или телешки бульон
1/4 ч.ч. олио, или повече ако трябва
1/2 ч.ч. течна сметана
В купичка загрейте леко млякото и накиснете в него хляба. Оставете настрани.
Настържете кашкавала на едрото ренде и поставете в голяма купа. Прибавете магданоза, лука, яйцата, солта, пиперите и бахара. Разбъркайте добре. Прибавете телешкото и свинското, както и отцедения хляб. С ръце смесете добре до еднородна смес.
Поставете брашното в чиния. Оформете кюфтенца с диаметър около 4 см. Оваляйте в брашното.
Загрейте олиото в тиган с дебело дъно и изпържете кюфтенцата до златисто-кафяво.
Поставете бульона в тенджера с дебело дъно и оставете да закъкри. Оставете на слаб огън. Прибавете леко запържените кюфтенца, поставете капака и оставете да се варят за 20 - 30 минути като разбърквате внимателно от време на време. Малко преди да свалите от котлона (половин минута) прибавете течната сметана и разбъркайте внимателно.
Сервирайте топло.