150 гр леща
50 гр шарен боб
50 гр нахут (може да се замени с боб)
1 по-едър стрък пресен лук
червен пипер, лют червен пипер, чубрица, черен пипер (млян)
овесени ядки, предварително накиснати (или овесени трици; или намокрената вътрешност на пълнозърнест хляб).
Всички бобови се накисват за по 12 часа, изплакват се и се сваряват, след което отново се изплакват и отцеждат.
Пасират се сварените бобови, добавят се ситно нарязаният пресен лук, подправките (според вкуса) и добре омекналите овесени ядки. Разбърква се порядъчно и се оформят малки кюфтенца (колкото орех). Получават се приблизително 30 бр. от тази доза.
Пекат се в предварително загрята фурна върху хартия за печене (за да избегнем мазнинаната), докато се покрият със златисто-кафеникава коричка.
Поднасят се върху червен сос (ако се залеят, бързо попиват влагата от соса и ястието губи вид) или заляти с бял сос.