1 средно голяма тиквичка (300 гр.)
120 гр. сирене рикота или извара
50 гр. настърган кашкавал
1 яйце
4-5 супени лъжици галета
сол и черен пипер
брашно
олио за пържене
Тиквичките са достъпни в по-голямата част от годината, имат ниска цена и от тях могат да се направят редица вкусни рецепти. Едни от любимите кюфтета на мнозина са тези от тиквички - меки, сочни и с много сирене.
1. Измийте добре тиквичката и я подсушете с кухненска хартия. След това я настържете и я поставете в купа. Посолете. Оставете тиквичката около 30 минути да си пусне водата, а след това я изцедете добре.
2. В съда с тиквичката добавете сиренето, кашкавала, яйцата, малко черен пипер, галетата и разбъркайте добре. Трябва да се получи гъста смес, за да могат да се оформят кюфтета. Ако сместа е по-течна, добавете още галета.
3. От сместа с мокри ръце оформете кюфтета и ги оваляйте в брашно.
4. В тиган на умерен огън поставете да се загрее голямо количество олио.
5. В него пуснете кюфтетата и ги запържете от двете страни за по 3 - 4 минути, докато получат красив цвят.
Изпържените кюфтета извадете върху хартиена салфетка или кухненска хартия да се отцедят от излишната мазнина. Сервирайте ги топли със салата, варени яйца, кисело мляко или с каквото предпочитате.