Кой не обича кюфтета, а кой не обича бухти ? Особено домашно приготвени. Но не всяка домакиня може да намери време и енергия за дълго и досадно бъркане с тесто и мая . Ами ако кажа, че домашно приготвените вкусотии могат да бъдат направени за 20 минути?
Тази рецепта беше споделена с мен от съквартирант от университета. Тогава бързината и лекотата на подготовка бяха ценени преди всичко. Оттогава готвя една комбинирана рецепта за цялото семейство. Прави си сочни кюфтета в плънка, е няма такава вкусотия ви казвам.
Съставки
Кисело мляко 500 мл
Яйце 1 бр.
Сол 0,5 ч.л.
сода 0,5 ч.л.
Пшенично брашно 200 гр
Бакпулвер 10 g
Свинска кайма 300 гр
Лук 1 бр
Черен пипер (смлян) на вкус
Слънчогледово олио на вкус
Подготовка
Изсипете содата за хляб в киселото мляко, разбъркайте и оставете настрана. Междувременно разбийте яйцето и солта.
След като киселото мляко започне да реагира със содата и стане пенливо, изсипете яйчената смес в него. Разбъркайте половината брашно и бакпулвера, разбъркайте и постепенно добавете останалото брашно. Замесете тестото като за палачинки
Нарежете лукът на ситно, добавете го към каймата заедно със сол и черен пипер, разбъркайте
Оформете 15-20 малки шайби от пълнежа. Загрейте растително масло в тиган, добавете няколко мини питки с тесто. Поставете топка пълнеж кайма в центъра на всяка тортила, като я притискате леко.
Отгоре покрийте тортилите с тесто. Покрийте тигана с капак и оставете за около 4 минути. След това запържете от другата страна още няколко минути без капак
Можете да добавите различни подправки към каймата, за да разнообразите вкуса. След пърженето е по-добре да прехвърлите бързите кюфтета върху хартиени кърпи, така че останалата мазнина да се абсорбира.