Омесва се каймата с подправките - чубрица, черен пипер. Оставя се да поеме аромата на подправките и през това време се подрежда гювечът - нарязват се лукът и чесънът, поливат се с олио, червен пипер - 1,5 чаена лъжичка. Изсипва се бурканът домати и всичко се обърква добре. От каймата се оформят кюфтенца с около 6 см диаметър, овалват се в брашно и се пускат в гювеча. Ястието се залива с 1 буркан и половина вода (използвайте този от доматите) и се слага в студена фурна. Пече се около 2,5 часа. Ако ястието ви се стори рядко, може да се сгъсти с брашно, а ако е кисело от доматите - се добавят около 3-4 чаени лъжички захар.
Аз лично слагам една лъжичка захар - опитвам, ако ми е кисело слагам още една и пак опитвам и така докато не ми стане добре на езика - хем леко кисело от доматите, но и не неприятно. Връщаме обратно във фурната за още около 20 минути да поври брашното.