смляно месо 0.500 кг
ориз 100 г (1/2 чаена чаша)
кромид лук 200 г (3-4 глави)
масло 100 мл (1/2 чаена чаша)
домати 150 г (2-3 бр.)
брашно 50 г (5 супени лъжици)
яйце 1 бр.
червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка)
сол и черен пипер на вкус
Към смляното месо се прибавят оризът, почистен и измит, яйцето, черният пипер, 1/5 от маслото и сол на вкус. Сместа се омесва добре и от нея се оформят по-дребни, но еднакви по големина кюфтета. Овалват се в брашното и без да се разплескват, се оставят да отлежат.
В останалата част от маслото се задушава ситно нарязаният лук, а след това се прибавят червеният пипер и доматите, обелени и настъргани на ренде. Когато сместа остане на мазнината, се прибавя топла вода. В полученият сос, след като заври, се пускат с лъжица едно по едно кюфтетата (сосът трябва да ги покрива). Ястието се вари на тих огън до готовност, като от време на време се разклаща, за да не загори.