800 гр. домати (от грозд или по-дребен сорт)
3 грудки див копър (фенел)
100 гр. сирене пармезан или подобно
балсамов оцет
рапично олио
1 опаковка кори за лазаня
300 мл. гъста сметана
сол и черен пипер на вкус
Нарежете на тънко дивия копър и поставете в тавичка, поръсете с олиото и щипка сол и черен пипер.
В друга тавичка сложете доматите (както са върху грозда); поръсете и тях с олиото и подправете с 2 малки лъжици балсамов оцет, щипка сол и черен пипер.
Сложете двете тавички във фурната за 30 минути на 180 градуса.
Извадете тавата с дивия копър; прибавете сметаната, объркайте я с копъра и върнете във фурната за още 10 минути.
Извадете тавичката с доматите и ги прехвърлете в купа. Махнете дръжките и стеблата и леко ги намачкайте с вилица.
Извадете дивия копър със сметаната. Настържете по-голяма част от сиренето върху копъра и объркайте (трябва да се получи гъст сос със сирене с консистенцията на каймак или гъста сметана. Ако е прекалено гъст, добавете още сметана).
В тавичката, в която ще се пече лазанята, сипете тънък пласт от доматите, след това пласт от сухите кори за лазаня и пласт от сместа със сирене, сметана и копър. Сложете втори пласт от лазанята. Продължете да редувате така продуктите - домати, паста, копър и отново паста. Най-горният слой трябва да е от соса със сирене, върху който може да настържете останалия Пармезан.
Покрийте тавичката с фолио и сложете във фурната за 40 минути на 160 градуса (махнете фолиото за последните 10 минути от печенето).