1 с.л. зехтин
1 (около 1 кг.) тиква цигулка, обелена, почистена от семето и нарязана на кубчета около 2 см.
сол и черен пипер на вкус
1/2 чаша вода
1/4 чаша масло
1/3 чаша брашно
4 чаши пълномаслено прясно мляко
щипка индийско орехче
12 бр. кори за лазаня без варене
2 1/2 чаши настъргано сирене моцарела
1/3 чаша пармезан, настърган
Загрейте фурната на 180 градуса. В голям съд с двойно дъно загрейте зехтина на умерен огън и прибавете тиквата и водата. Посолете и поръсете с пипер на вкус. Покрийте съда и варете тиквата 20-тина минути, докато омекне. Прехвърлете в кухненски робот и пасирайте на пюре. Добавете още подправки, ако е необходимо.
В дълбок тиган или тенджерка разтопете маслото на умерен огън. Добавете брашното, разбъркайте и гответе за около минути, след което бавно добавете млякото на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Оставете сместа да заври, след това намалете котлона на слаб огън и оставете да къкри, като периодично разбърквате, докато сосът започне да се сгъстява (около 5 минути). Добавете индийското орехче, сол и черен пипер на вкус.
Намазнете правоъгълна тавичка и излейте 3/4 чаша от соса на дъното й. Подредете отгоре слой кори за лазаня. Разпределете половината тиква върху корите и покрийте с 1/2 чаша от моцарелата. Поръсете 1/2 чаша от соса и повторете цялата процедура, като завършите със слой кори, покрити само от сос.
Покрийте тавичката с алуминиево фолио (плътно) и печете около 40 минути. Махнете фолиото, покрийте с останалите настъргани сирена и допечете лазанята, докато сиренето почервенее и образува мехурчета - още около 15 минути. Оставете лазанята да се охлади 15-тина минути, преди да поднесете.