Лазаня с тиква и спанак

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Паста
Лазаня с тиква и спанак
Лазаня с тиква и спанак
admin
Добавена от: admin
7313
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 средно голяма тиква цигулка (около 700-800гр), обелена, почистена от семето и нарязана на кубчета
1 с.л. + 1 ч.л. зехтин
3 стръка праз, нарязани на ситно
4 скилидки чесън, счукани
1 голям морков, наситнен или смлян
1 стрък целина, наситнен или смлян
3 ч.л. сушен риган
2 ч.л. прясна мащерка или 1 ч.л. сушена
2 x 400 гр. консерва нарязани домати
1 с.л. мед (по желание)
сол и черен пипер на вкус
400 гр. спанак, попарен в малко вода и добре отцеден (изстискайте възможно най-много вода), след което накълцан (може и замразен, леко сварен и изстискан спанак, след което накълцан)
50 гр. кедрови ядки, запечени до златисто в сух тиган
150 гр. прясно сирене или извара (или нискомаслена Рикота, може и смес от всички)
1/8 ч.л. прясно настъргано индийско орехче (1 щипка)
кората от половин лимон of half lemon
2 ч.л. зеленчуков бульон на кубче или прах
1 опаковка пресни или сухи кори за лазаня (ако желаете, може и пълнозърнести)
50 гр. люто сирене Чедър, настъргано или 1 топка Моцарела, на резени
малка шепа черни маслини
малко настърган Пармезан
 

За соса: сложете 1 с.л. зехтин в тиган и загрейте на умерен огън. Добавете 2/3 от нарязания праз и половината от чесъна, задушете около 5 минути, като често разбърквате. Прибавете морковите, целината и 2 ч.л. риган; задушете леко за още 10 минути, докато морковите омекнат. Прибавете доматите и оставете да заври, след това намалете огъня, за да закъкри ястието и бъркайте често. Сосът трябва да поври около час. Опитайте и добавете на вкус малко мед, сол и черен пипер. Оставете да се охлади леко, преди да го пасиране с блендер.
Докато сосът къкри, задушете на пара нарязаната тиква за около 15 минути, докато омекне. Намачкайте грубо и оставете настрана. Запазете малко от водата.
Леко задушете останалия праз в 1 ч.л. от зехтина, заедно с останалия чесън и мащерката, докато омекне. Смесете задушения праз с тиквата. Добавете малко от заделената вода от варенето, за да разредите соса.
Намачкайте сиренето добре (ако не използвате Рикота). Смесете нарязания спанак, сиренето, лимоновата кора, индийското орехче, зеленчуковия бульон и запечените кедрови ядки в средно голяма купа и оставете настрана.
Сглобяване на лазанята: нанесете тънък пласт от доматения сос в тавичка с размери 30 см x 20 см и дълбочина поне 7 см., след това сложете пласт от листата лазаня. Отгоре намажете сместа с тиквата, след което сложете още един пласт кори. С лъжица поръсете от спаначената смес върху пастата, като разнесете добре, за да я покрие. Добавете още 1 слой кори и излейте достатъчно доматен сос, за да покрие плътно повърхността. Поръсете настърганото сирене или подредете резени от моцарелата, покрийте с маслините (ако използвате) и поръсете с пармезана.
Покрийте тавата хлабаво с фолио (може да намазните фолиото, за да не залепне за сиренето), след което изпечете на 180C за около 30 минути. Махнете фолиото и печете още 15 минути, докато започне да образува мехурчета по стените, а сиренето започне да покафенява. Оставете да почине 10 минути, преди да разрежете.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft