2 опаковки дългозърнест див ориз (по 170 гр.)
1 консерва печени зелени чушки (110 гр.)
500 гр. сирене/кашкавал, нарязано на тънки резени
3 средни тиквички, нарязани на ивици с дебелина около 0,5 см.
4 с.л. настърган пармезан
3 големи домата, обелени и нарязани на филийки
3 чаши заквасена сметана
1 ч.л. чеснова сол
1 ч.л. босилек
1 ч.л. риган
½ ч.л. мащерка
¾ чаша нарязана червена чушка
¾ чаша нарязана зелена чушка
¾ чаша нарязан зелен лук
1 ч.л. сладък червен пипер
Сварете ориза според указанията на опаковката и отцедете добре. Намажете правоъгълна тавичка с мазнина и разпределете ориза на дъното й. Покрийте с пласт от печените чушки, отгоре сложете половината сирене/кашкавал и слой от тиквичките. Поръсете с пармезана, наредете отгоре от нарязаните домати и отново поръсете с пармезан.
Смесете сметаната, чесъна, босилека, ригана, мащерката чушките и зеления лук. Разпределете сместа върху доматите, покрийте с останалите резени сирене/кашкавал и най-отгоре наръсете с червения пипер.
Печете в предварително загрята на 175 градуса фурна за 45 минути-1 час, докато сиренето се разтопи, покафенее приятно, а сосът забълбука.