пакет кори за лазаня (достатъчни за 4 порции)
1кг домати
1 тиквичка
1ч.л. сол
щипка сух риган
3 листа свеж босилек
300 г телешки шол
100 мл бяло вино
150 г настъргано твърдо козе сирене
1 пакет сирене Крема
100 мл олио
50 г краве масло
150 г кашкавал
1 глава лук
Месото се реже напречно на тънки медальончета. Вари се в подсолена вода за около 60 минути. Сварените телешки филета се отцеждат от водата и се слагат в чиния. Доматите се почистват, белят и настъргват на едро ренде. Отстранява се дръжката на тиквичката, след което тя се реже на филийки. Филийките тиквичка се запичат за 5 минути от двета страни на грил тиган или скара. Доматеният сос се слага в дълбок тиган. Добавят се 2 с.л. олио и нарязаният на ситно лук. Тиганът се слага на загрят котлон. Вари се на тих огън 30-тина минути, докато се постъгсти. Сосът допълнително се овкусява с щипка сол, щипка захар, щипка сух стрит риган и ситно нарязан босилек. Разбърква се добре и се оставя да къкри на изключен котлон. В тиган се слагат 50г краве масло и сиренето крема. Съдът се поставя на загрят котлон. Добавят се телешиките мръвки, 100 мл бяло вино. Похлупва се и оставя да се задуши за 15 минути, след което тиганът се оттегля от котлона. Корите за лазаня се кипват във вряща вода за 5 минути.
Намазва се дъното и околния ръб на тавичка с олио. Подрежда се ред кори, след това - ред тиквичка. Поръсват се настърган кашкавал. Отново следва ред лазаня. Полива се доматен сос. Подреждат се филетата телешко. Поливат се със сос от сирене крема. Слага се предпоследен слой кори за лазана и се поливат с доматен сос. Завършва се с последния пласт кори. Лазанята се поръсва обилно с настъргано козе сирене (може и моцарела). Ястието се покрива с фолио. Пече се на умерена фурна 30 минути. После се маха фолиото и се връща за допичане още 15 минути. Оставя се да изстине за 30 минути.