600 гр. замразен спанак
сол
черен пипер
600 гр. филе от сьомга (ако е замразено - размразете предварително)
4 с.л. лимонов сок
50 гр. масло
50 гр. брашно
500 мл. зеленчуков бульон
250 мл. сметана
3 с.л. трапезен хрян (на пастичка)
16 кори за лазаня
100 гр. пушена сьомга (на резени)
50 гр. настъргана Гауда
Размразете спанака по указанията на опаковката, отцедете добре и овкусете със сол и черен пипер. Оставете го да се маринова за 10 минути.
Разтопете маслото, прибавете брашното и бъркайте, докато се запържи до кашичка. Прибавете бульона и сметаната и възварете, като бъркате непрекъснато. Оставете соса да къкри на умерен огън 10 минути, като бъркате често. Прибавете хряна и овкусете соса със сол, пипер и 2 с.л. лимонов сок. Разпределете малко от соса във форма за суфле или тавичка с размери 30 x 20 см, отгоре наредете 4 кори за лазаня, върху тях - половината от спанака и покрийте с част от соса. Поставете отгоре още 4 кори лазаня, върху тях - филето от сьомга и върху него - малко от соса. Покрийте с 4 кори лазаня, останалия спанак, пушената сьомга и малко сос. Завършете с останалите 4 кори лазаня, останалия сос и поръсете с настърганата Гауда.
Печете лазанята в нагорещена на 200 градуса фурна на средната скара за около 35 минути. Оставете да отдъхне малко, преди да сервирате.