Бананови мини-тортички с бисквитки и шоколад, всеки ще ви поиска още едно парче, дори и тези, които са на диета. Вкусът е просто неустоим! Ще се наслаждавате на всяка хапка, без да може да се въздържите от още и още... Нарекохме тези мини-тортички с шоколад - просто защото изчезват на една хапка:
Фамозен шоколадов сладкиш на топки
Продукти:
2-3 банана
250 г натрошени бисквити (маслени или бисквити по избор)
80 г разтопен шоколад
400 мл прясно мляко
1 пак.
2 супени лъжици захар
Горната част на тортата се украсява с натрошени бисквити, ядки или кокос, а може и по ваш вкус.
Приготвяне:
Изберете три средни или два големи банана. Те трябва да са добре узрели, тоест кората да има възможно най-много тъмни петна. Такива банани са най-меките и сладки. Обелете ги, сложете ги в купа и хубаво ги намачкайте с вилица (може и в блендер).
След като направите банановото пюре, добавете 250 г натрошени бисквити. Разтопете 80 г готварски шоколад или черен шоколад с висок процент какао на слаб огън, в тенджера или малка тенджера. Оставете леко да изстине, след което го добавете към сместа, докато е течен.
Разбъркайте първо с лъжица, след това омесете добре сместа с ръка, за да се изравнят съставките. Трябва да получите смес с консистенция на мокър пясък, но все пак да е компактна и да не се разпада. Накрая сместа трябва да се оформя лесно под пръстите.
Разделете сместа на 8 приблизително равни части и от всяка част оформете топка. Подредете топчетата в правоъгълна форма или средно голяма форма за торта. В зависимост от размера на формата и желанието ви може да направите повече или по-малко топчета.
Оставете купата с топките тесто настрана, докато приготвяте шоколадовия пудинг. Сложете 400 мл мляко в тенджера, добавете 1 пакетче пудинг на прах с вкус на шоколад, 2 супени лъжици захар (това количество е достатъчно, но можете да регулирате количеството захар).
Разбъркайте с бъркалка, докато съставките се хомогенизират, за да няма бучки. Сложете тенджерата на огъня и варете пудинга при непрекъснато бъркане. Варете го на умерена температура и внимавайте да не загори. Бъркайте, докато се сгъсти.
Разпределете сварения пудинг (докато е още горещ) равномерно върху банановите топчета и бисквитките. Разклатете малко формата, за да се разпредели равномерно пудинга, след което поръсете малко натрошени лешници / бисквити / ядки / кокос или нещо по ваш избор върху всяко топче.
За украса може да използвате и бита сметана, парченца шоколад, парченца банан, шоколадови стърготини или нещо подобно. Оставете тортата в хладилник да се охлади за 10 минути, след което я сервирайте.