1 самун стар хляб
300 гр. сирене
200 мл сметана
200 мл газирана вода
200 мл прясно мляко
3 яйца
сол, сусам
50 гр. зелени маслини без костилки
Хлябът се нарязва на тънки филийки. Подреждат се на един ред в намаслена тава. Отделно се разбива едно яйце със 100 мл газирана вода. Излива се върху първия ред хляб и отгоре се поставят натрошеното сирене и нарязаните маслини.
Подрежда се втори ред филии. Сега се разбива останалата плънка - т.е. двете яйца, 100 мл газирана вода, сметаната, млякото и натрошеното сирене. Със сместа се заливат филиите и се разпределя добре върху тях. Отгоре баницата се поръсва с масло. Оставя се да престои 30 минути. Поръсва се със сусам. Между хлебчетата не трябва да има празно място.
Фурната се загрява на 200 градуса и баницата се пече до зачервяване.
Чудесен начин да оползотворите останалия стар хляб, вместо да го изхвърляте. В тази рецепта може да се добави и бекон по желание.
Добър апетит!