Леблебията или нахут е изключителна храна, богата на хранителни стойности. Използва се още от древни времена, за което свидетелстват археологическите артефакти от останките от тази билка. Има многофункционална роля в кулинарството, може да се използва като заври, от нея се прави хлебно брашно или пържени закуски, които не са вредни.
Не се различава много от останалите бобови растения: съдържа до 23 процента протеини, 58 процента въглехидрати и около 5 процента растително масло. В нея има повече желязо от месото, като същевременно този минерал не се губи при готвене.
В арабските древни записи, леблебията се споменава и като мощен афродизиак. Тя съдържа много фибри, които допринасят за намаляване на холестерола. Леблебията има още едно полезно свойство: от организма изхвърля сулфати, вредни съединения, които се използват като консерванти в преправената храна.
Леблебията е естествен източник на калций, мед и магнезий и според новите изследвания тя има важна роля в свързването на калция с костите. Това ни насочва към факта, че остеопорозата се появява не заради недостиг на калций, а поради недостиг на магнезий. Освен това този минерал участва в регулирането на сърдечния ритъм и намалява нивото на холестерола и е много важен за бременните жени, тъй като намалява риска от спонтанен аборт и преждевременно раждане.