Легенда и рецепта за ястието Бял мъж

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Легенда и рецепта за ястието Бял мъж
Легенда и рецепта за ястието Бял мъж
15601
Легенда и рецепта за ястието Бял мъж
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Легендата за ястието Бял мъж , което е познато на жителите на селата високо в Балкана, е впечатляваща. Любопитство обаче събужда и фактът, че това е единствената гозба в българската фолклорна традиция, което се приготвя от мъж.

 

Ястието е характерно за Петровден , когато високо в Балкана започва жътвата.

Тогава е и най-подходящото време за приготвянето ѝ, защото млякото на овцете е най-гъсто и хубаво.

Легендата разказва за група мъже, отишла навръх Петровден да ожъне житото. Рано отишли мъжете на нивата, за да избегнат жегите и да свършат работа. Но работата много, а денят напредвал и температурите се покачвали.

Тогава при тях слязъл самият Свети Петър, който грабнал сърпа и помогнал на жътварите да ожънат реколтата, преди да е станало твърде горещо.

 

Станало време за обяд и всеки отворил бохчата си, за да извади, каквото булката му била приготвила, и заедно да похапнат. Един извадил комат хляб, друг домат, трети чушка и т.н.

Понечил един от мъжете да извади прясното овче сирене, но от жегата то се било буквално разтопило. Засрамил се жътварят, не посмял да нагости светеца със сиренето.

Усетил Свети Петър притеснението му, взел в ръце няколко житни класа, стрил ги, докато зърната станат на брашно. Поръсил с него сиренето, разбъркал и получила се вкусна бяла каша, която нашите предци нарекли Бял мъж (Белмъш, Кутмач).

Рецептата за приготвянето на типичното за Балкана ястие Бял мъж се е запазила почти непроменена до наши дни, но все по-често то се приготвя от жени, а не от мъже, каквато е била традицията навремето.

Традиционната рецепта за Бял мъж се предава от поколение на поколение, от майка на дъщеря, от свекърва на снаха. Ето и нашето предложение:

Необходими продукти: Прясно сирене (овче, домашно) – 600 г, прясно мляко(пълномаслено) – 150 мл, брашно – 6-7 с.л., сол – на вкус.

[Овче сирене]

Начин на приготвяне: Намачкайте сиренето с вилица, ако ви се вижда твърде постно, добавете 1 с.л. масло. Размийте брашното в студеното прясно мляко и ги добавете към сиренето. Овкусете със сол и сложете продуктите в бакърен съд.

Гответе кашата на тих огън до сгъстяване, но не повече от 4-5 минути, защото ще се сгъсти твърде много и може да загори.

Сложете в чиния за сервиране и поднесете по желание с мед или сладко по избор.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft