Тази торта навремето се приготвяше у дома на всеки рожден ден или празник, поради своята икономичност, но и богат вкус. Заради дължината си получи името " Торта на метър ", идеално се нарязва на перфектни парчета за сервиране. В миналото кремът за пълнеж се е приготвял с маргарин, но днес има много вкусни масла, които всеки може да регулира по свой вкус.
Също така в оригиналната рецепта за крема се използва само един пудинг, но който иска да получи по-кремообразна торта може да сложи два пудинга. Всеки според креативността си може да раздели основния крем на две, след което да сложи в едната част шоколад или смлени ядки и да получи различна, още по-вкусна торта. Ето какво ви трябва:
Торта на метър
Продукти:
За тестото:
250 гр. брашно
200 гр.
4 яйца
2 с. л. какао на прах
150 мл олио
150 мл вода
1 пакетче бакпулвер (10 гр.)
За крема (първо предложение):
200-250 г пудра захар
250 г масло или маргарин
300 мл прясно мляко
1 пудинг с вкус на ванилия
И още: 1 шоколад
За крема (второ предложение):
800-900 мл прясно мляко
250 г захар
2 пакетчета ванилов пудинг или по ваш вкус
1 бр. масло (200-250 г)
1 бр.шоколад
Приготвяне:
Застелете две големи тави с хартия за печене и включете фурната да загрява на 180 градуса.
Разбийте 4 жълтъка с 200-250 гр. захар (може и по-малко според вкуса), докато захарта се разтвори и се получи гладка, гъста, кремообразна смес.
След това на тънка струя добавете 150 мл вода и 150 мл олио при непрекъснато бъркане, след това 250 г брашно, смесено с 1 бакпулвер. Отделно разбийте белтъците на твърд сняг и бавно ги добавете с лъжица към жълтъчната смес, на няколко пъти, за да се получи пенеста, въздушна смес.
В едната тава се изсипва половината от полученото тесто и се заравнява, а в другата смес се добавя какао на прах, заравнява се, след което тъмното тесто се изсипва във втората тава. Сложете блатовете в предварително загрята фурна на 180 градуса и проверете с клечка за зъби дали са готови. През това време пригответе крема:
Сварете пудинга по обичайния начин: отделете част от млякото и разбийте пудинга на гладка смес без бучки, а останалото заедно със захарта сложете на огъня. Когато млякото заври и захарта се разтвори, намалете котлона и при непрекъснато бъркане добавете разбития пудинг.
Варете пудинга, докато се сгъсти, след което го оставете настрана и го оставете да изстине напълно, като разбърквате от време на време, за да не хване коричка. Разбийте размекнатото масло на стайна температура на пяна заедно с пудрата захар, след което го смесете с охладения пудинг (маслото и пудингът трябва да са с еднаква стайна температура).
Изпечените и охладени блатове нарежете на четири дълги ленти (или три, ако искате по-широка торта).
РЕДЕНЕ: жълт блат - крем - кафяв блат - крем - жълт блат - крем и така до изчерпване на материала. Ще получите две големи, дълги торти.
Цялата торта се покрива с крем (отделен предварително от цялото количество) и се залива с разтопен или настърган шоколад.
Преди сервиране трябва да се охлади добре в хладилник.
Да ви е сладко!