280 гр. шоколадови бисквити с шоколадов крем (около 24 броя)
1 супена лъжица разтопено масло
950 милилитра леко разтопен ванилов сладолед
С помощта на нож нарежете 6 бисквити и ги оставете настрана. Пригответе кората на сладкиша: в блендер или кухненски робот поставете 10 бисквити и ги смелете, докато станат на малки трохи. Прибавете маслото и разбъркайте, докато получите еднородна смес. Сместа от бисквитките и маслото изсипете в съд за печене с подвижно дъно. Притиснете плътно тестото по дъното и стените на формата (така че да се образува бордюр) и върху него поставете 8-те цели бисквити.
Върху тях изсипете сладоледът и с гумена шпатула внимателно разпределете върху цялата повърхност. След това най-отгоре поръсете трохите от предварително отделените бисквити. Оставете сладкиша в хладкилника за поне 4 часа, т.е. докато се втвърди добре. За да може по-сигурно и добре да го извадите от формата, прокарайте навлажнена с гореща вода кърпа по ръба на формата, а след това повдигнете дъното заедно със сладкиша и поставете в чиния за сервиране.