За наше голямо задоволство това лекарство ни беше изпратено от нашия редовен читател г-н Миленков, с което увеличихме колекцията от народни лекове. Рецептата е много проста и помага много за успокояване на болките в ушите .
Ефективността на лекарството беше потвърдена от много читатели на "За Жената", които споделиха своя опит в коментарите. За да приготвите лекарството, ще ви трябва един орех или по-скоро орехова черупка и малко масло.
ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА ОРЕХОВАТА ЧЕРУПКА
Въпреки че твърдата черупка, в която ядката е безопасно съхранявана, изглежда напълно безполезна, защото не може да се яде, тя все пак съдържа определени лечебни свойства. Твърдата черупка на ореха е доста богата на биологично активни съединения, включително:
0,81% мазнини; 2,53% протеини; 35,64% екстрактни вещества; 60,90% растителни фибри; 1,64% пепел. Съставът на черупката на ореха съдържа алкалоиди и аминокиселини, кумарини, фенолкарбоксилни киселини.
Когато ореховата черупка се загрее в течност, тя освобождава биоактивни компоненти, които придават на препарата антибактериални, регенеративни и противовъзпалителни свойства.
Спиртната тинктура например се използва като лапа при разширени вени. Традиционната медицина използва вода от варени черупки и инфузия, приготвена от водка със смляна черупка, като лекарство за тромбоза и други проблеми на съдовата система, например при хипертония.
Смята се, че черупката на орехите помага при женски заболявания с възпалителен характер. Черупките се накисват във вода и се варят, докато течността придобие приятен кафяв оттенък.
Приготвянето на това лекарство обикновено отнема около 15 минути. Използват се чисти орехови черупки без следи от гъбички и мухъл. Сложете 40 грама орехови черупки на една чаша вода. След като се свари, течността се оставя да изстине, след което се прецежда и преди употреба се разрежда с преварена вода. Тази течност може да се използва за четкане на зъбите за премахване на зъбен камък, например.
200-ГОДИШЕН ЛЕК ЗА БОЛКИ В УШИТЕ
Един орех се отваря внимателно с нож наполовина, от едната половина се отстранява ядката и черупката се залива с етерично масло. Внимателно се слага на загрят котлон да поври около 1-2 минути, като се внимава да не се разлее маслото.
Черупката на ореха ще освободи йод, който ще се свърже с маслото, като по този начин ще увеличи лечебните му свойства. Събира се със спринцовка и внимателно се накапва в болното ухо. Болката веднага отшумява.
*Използва се всякакво лечебно масло, но най-добре от жълт кантарион.
Коментарът на Ванка Паунова: „Правя го, когато някой кашля и има ефект“. Слагам олио в ореха, после в една ч.л.на котлона. Щом започне да завира го изваждам да изстине, след което го изпиваме. Има много голяма полза.“
Коментар на Анита Гошева: "Вярно, изпитано, действа, болката спира"
Коментар на Мария Стойчевка: „Научих това от починалите ми баба и майка, сега го практикувам върху дъщеря си, когато се оплаква от болки и наистина е ефективно“
Коментарът на Блага Брайнова: „Наистина добър съвет. Изпитано и ефективно".
Коментарът на Таня Миновска: „Когато правя лекарството, слагам парче чесън в ореха и добавям олио. Болката преминава веднага."
Коментарът на Елизабета Цветковска: „Така е, правила съм го и работи“.
Коментар на Киро Пройчев: „И аз използвам тази рецепта срещу кашлица през зимата, слагам счукан или наситнен чесън в ореха и го пия. „Наистина помага, само че трябва да го пиете вечер, защото чесънът има силна миризма.“
Коментарът на Славяна Танакова: „Използвах го, много е ефективен.“
Коментар на Велма Ризова: "Лекът помага и при настинки и грип, пиеш го, успокоява кашлицата, и което е най-важното е просто и евтино."
Коментар на Габриела Миленкова: „За болки в ухото.. ето още една рецепта..