За тестото:
½ кубче прясна мая (около 21 гр.)
100 мл. хладко прясно мляко
250 гр. брашно
50 гр. меко масло
50 гр. захар
1 щипка сол
За маковия пълнеж:
125 мл прясно мляко
30 гр. масло
30 гр. грис
125 гр. смлян мак
75 гр. захар
20 мл. ром
За плънката от извара:
3 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
50 гр. захар
1 пакетче ванилена захар
500 гр. извара (обезмаслена)
1 опаковка пудинг ванилия на прах
1 лимон – сока и настърганата кора
Освен това:
6 малки ябълки (по-кисел сорт)
3 с.л. течно масло
пудра захар за поръсване
За тестото: разбъркайте маята в топлото мляко, докато се получи гладка кашица. Прехвърлете в купа, заедно с брашното, мекото масло, захарта и солта и ги объркайте на гладко тесто с помощта на миксер (и приставките за тесто). Оставете тестото да втасва на топло около 45 минути, покрито с кърпа, докато удвои обема си. Загрейте фурната на 180°C.
За пълнежа от мак: сварете млякото с маслото, изсипете на тънка струйка гриса при непрекъснато бъркане. Оставете да заври и варете на тих огън около 5 минути, докато се сгъсти. Прибавете мака, захарта и рома, и разбъркайте добре.
За плънката от извара: Разбийте жълтъците на крем със захарта и ванилията. Добавете изварата, пудинга на прах, настърганата лимонена кора и половината от лимоновия сок. Разбъркайте. Разбийте белтъците с щипка сол на твърд сняг и внимателно ги добавете към изварената смес. Щом тестото втаса, омесете го още веднъж върху набрашнена повърхност. Разточете го на кръг, малко по-голям от формата, в която ще печете сладкиша. Намажете формата с масло, отгоре покрийте с тестения кръг, като оформите висок ръб. Оставете да втаса още малко. Междувременно обелете ябълките, направете няколко разреза по повърхността и ги поръсете с останалия лимонов сок. Върху втасалото тесто разпределете маковата смес, като я редувате с изварената, и направете с нож мраморни шарки по повърхността. Подредете отгоре ябълките, притиснете леко надолу и ги намажете с течното масло. Печете в загрятата предварително фурна за около 45 минути, докато тестото стане златисто-кафяво. Извадете готовия сладкиш, оставете го да изстине и поръсете с пудра захар.