Лек маков сладкиш с извара и ябълки

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Лек маков сладкиш с извара и ябълки
Лек маков сладкиш с извара и ябълки
admin
Добавена от: admin
17615
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:

½ кубче прясна мая (около 21 гр.)

100 мл. хладко прясно мляко

250 гр. брашно

50 гр. меко масло

50 гр. захар

1 щипка сол

За маковия пълнеж:

125 мл прясно мляко

30 гр. масло

30 гр. грис

125 гр. смлян мак

75 гр. захар

20 мл. ром

За плънката от извара:

яйца, разделени на белтъци и жълтъци

50 гр. захар

1 пакетче ванилена захар

500 гр. извара (обезмаслена)

1 опаковка пудинг ванилия на прах

лимон – сока и настърганата кора

Освен това:

6 малки ябълки (по-кисел сорт)

3 с.л. течно масло

пудра захар за поръсване

За тестото: разбъркайте маята в топлото мляко, докато се получи гладка кашица. Прехвърлете в купа, заедно с брашното, мекото масло, захарта и солта и ги объркайте на гладко тесто с помощта на миксер (и приставките за тесто). Оставете тестото да втасва на топло около 45 минути, покрито с кърпа, докато удвои обема си. Загрейте фурната на 180°C.

За пълнежа от мак: сварете млякото с маслото, изсипете на тънка струйка гриса при непрекъснато бъркане. Оставете да заври и варете на тих огън около 5 минути, докато се сгъсти. Прибавете мака, захарта и рома, и разбъркайте добре.

За плънката от извара: Разбийте жълтъците на крем със захарта и ванилията. Добавете изварата, пудинга на прах, настърганата лимонена кора и половината от лимоновия сок. Разбъркайте. Разбийте белтъците с щипка сол на твърд сняг и внимателно ги добавете към изварената смес. Щом тестото втаса, омесете го още веднъж върху набрашнена повърхност. Разточете го на кръг, малко по-голям от формата, в която ще печете сладкиша. Намажете формата с масло, отгоре покрийте с тестения кръг, като оформите висок ръб. Оставете да втаса още малко. Междувременно обелете ябълките, направете няколко разреза по повърхността и ги поръсете с останалия лимонов сок. Върху втасалото тесто разпределете маковата смес, като я редувате с изварената, и направете с нож мраморни шарки по повърхността. Подредете отгоре ябълките, притиснете леко надолу и ги намажете с течното масло. Печете в загрятата предварително фурна за около 45 минути, докато тестото стане златисто-кафяво. Извадете готовия сладкиш, оставете го да изстине и поръсете с пудра захар. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft