Шипката е първенец по съдържание на витамин С, който е в по-голямо количество отколкото в лиманите и превъзхожда много плодове и зеленчуци по количеството минерали и елементи като магнезий, калий, фосфор, натрий, съдържа и флавоноиди и пектини. Шипката е главен стимулатор за образуването на червени кръвни телца и засилва съпротивителните сили на организма.
Препоръчва се при анемии, диабет, умствена и физическа умора, простудни заболявания, авитаминози.
Шипковият чай успокоява нервната система, помага при тревожност, безсъние, депресия и настинки. Плодовете се използват за лечение на рани, изгаряния, премръзвания.
Освен че лекува, царицата на билките разкрасява и подмладява. От семките се извлича тъмно-червено масло, което подхранва кожата, заличава белези и бръчки, придава на кожата равен и красив тен, пише fermer.bg.
Маслото от шипка помага и в борбата с акнето, за суха и раздразнена кожа. В домашната козметика прави чудеса – при смесване на шипки с мед, овесени ядки или зехтин. Шипковият чай се използва също така за миене и почистване на кожата. Шипковата вода служи за освежаване на лицето – две шепи свежи цветове на шипка се слагат в буркан с две лъжици захар и литър топла вода с лъжица оцет. След два часа се разбърква, прецежда и се слага в хладилник.
За успокояване на раздразнена кожа се използва шипков тоник. Необходими са чаена лъжичка мед, няколко капки сок от лимон и няколко листенца шипков цвят. Листенцата се заливат с чаша гореща вода и след половин час се добавят меда и лимона и се нанасят върху лицето за десетина минути.
Отвара от шипки, яйчен белтък и лъжичка лимонов сок служи за маска, която почиства и свива порите на лицето. За да се сгъсти се добавя малко пшенично или оризово брашно. Сместа се слага на лицето за двайсетина минути.
За лъскава коса
Малко отвара от сварени плодове се смесва с овесено брашно и лъжица лимонов сок. Нанася се за половин час на суха коса.
През есента шипките са в изобилие навсякъде. Най-голямо е съдържанието на витамин С, когато плодовете са ярко червени и твърди. В изсушено състояние плодовете на шипката могат да се съхраняват до две години, но трябва да се държат в добре затворени съдове.
От шипки се прави също мармалад, сладко, сок, даже и вино. Силно тонизиращо действие има и шипковият еликсир, който може да се пие и вместо вода. В 3 литров буркан се слагат цели плодчета шипка, добавят се 700 гр. захар, половин пакетче мая за хляб, долива се с вода. След 3-4 дни еликсирът е готов . Когато водата свърши процедурата се повтаря със същите плодове шипка.
Шипков мармалад – рецепта
Узрелите шипки се почистват от дръжките и листенцата, разрязват се на две по дължина и се почистват от семенцата. Но мармалад става и от цели шипки.
Пет кг шипки се заливат с четири литра вода или колкото е необходимо за да се покрият с 5-6 см.
След като омекнат напълно, прецеждат се през гевгир, пасират се като се поливат с отварата в която са се варили.
Кашата се прецежда два-три пъти през ситно сито, поставя се в тенджера и се добавя захарта.
На 5 литра каша – 2 кг захар.
Вари се като непрекъснато се разбърква, за да не загори.
Мармаладът е готов, когато се сгъсти като течен мед. Още топъл се изсипва в сухи, топли буркани.
Затварят се, но не се стерилизират.