За плодовата част:
1 кгр. средни ябълки
100 гр. кафяви захар
50 гр. орехи
За тестото:
4 яйца
8 супени лъжици захар
8 супени лъжици олио
8 супени лъжици прясно мляко
8 супени лъжици брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка канела
В предварително загрята на 180-190 градуса фурна сложете тавичката, в която ще печете - желателно е да бъде в размер 20х30 см., поставете предварително вътре захарта (бяла или кафява) и я оставете да се разтопи и карамелизира.
Докато се топи захарта, извадете семената на ябълките, както са цели, обелете ги и ги нарежете наполовина хоризонтално. Извадете тавата от фурната и веднага подредете отгоре ябълките с разрязаната страна надолу. Във всеки отвор поставете от ореховите ядки, поръсете от тях и в дупките между ябълките, след което върнете обратно във фурната да се запекат, докато омекнат.
Докато се пекат ябълките, пригответе тестото. С миксер разбийте на пяна яйцата и захарта, добавете млякото, олиото и разбъркайте. Добавете брашното, в което сте смесили канелата и бакпулвера.
Извадете тавата от фурната. Ябълките вече трябва са добре омекнали и запечени. Залейте ги със сместа за тестото и върнете във фурната до пълна готовност. Проверете с клечица дали е изпечен сладкишът, времето за печене е около 20-25 мин.
Извадете готовия сладкиш от фурната, оставете го за около 2 минути (ще забележите, че краищата се отделят от тавата), поставете отгоре чинията, в която ще прехвърлите сладкиша, обърнете го внимателно върху нея, така че сега ябълките да дойдат отгоре.
По желание украсете със сметана, сметана, разбити белтъци, сварен пудинг и пр.
Забележка:
Тавичката за печен трябва да е достатъчно дълбока.