За тестото:
250 гр. брашно
1 щипка сол
40 гр. захар
1 с.л. ванилена захар
120 гр. масло
1 яйце
За крема:
40 гр. смлени бадеми
400 гр. заквасена сметана
200 гр. извара
100 мл. сметана за разбиване
3 с.л. нишесте
2 яйца
50 гр. захар
2 с.л. ванилена захар
500 гр. вишни/череши без костилка (може и замразени - размразете ги предварително и отцедете от водата)
50 гр. сладко от вишни/череши
масло за намазване на формата
брашно за формата
пудра захар за поръсване
Пресейте брашното на купчинка върху работния плот, смесете го със солта и захарта и направете кладенче в средата. Нарежете студеното масло на малки парченца и го разпръснете в брашното. Счупете яйцето в средата. С ножа започнете да режете всички продукти, като разбърквате, така че да се образуват тестени бучици. След това с ръце бързо ги омесете на тесто (ако е необходимо, добавете още малко брашно). Оформете тестото на топка, увийте го във фолио и го сложете в хладилника за 30 минути. Охладеното тесто разточете до размера на формата. Намаслете и набрашнете формата, в която ще печете, след което я покрийте с разточеното тесто (разточете го малко по-голямо, за да може да повдигнете и ръбче по стените на формата). Поръсете тестото с бадемите.
Загрейте фурната на 180°C.
За крема: разбийте заквасената сметана с изварата, сметаната за разбиване, яйцата, захарта и ванилията на гладък крем. Смесете вишните/черешите със сладкото и разпределете 1/4 от сместа върху тестото. Отгоре изсипете сметановия крем и го загладете добре. Отгоре сложете останалите вишни/череши и печете в загрятата фурна около 50 минути, до златисто-кафяво. Ако сладкишът започне да потъмнява бързо, покрийте го с фолио.
Извадете готовия сладкиш от фурната, оставете го да изстине, след което го поднесете поръсен с пудрата захар.