![admin](https://i.zajenata.bg/images/0/th_13af5f6b523fc05e7c790c3c67088613.jpg)
За коричката:
1/3 пакет грахамови бисквити (счукани) – около 136 гр.
50 гр. бланширани смлени бадеми
50 гр. масло (меко)
1/ 2 чаша (100 гр.) захар
1 с.л. неподсладено какао
За плънката:
450 гр. боровинки (измити)
450 гр. кисело мляко
кората на 1 малък лимон
½ чаша (100 гр.) захар
около 2 чаши (450 мл) гъста сметана (разбита)
¼ чаша (50 гр.) захар
2 пакетчета (14 гр.) желатин
4 с.л. вода
За украса:
шепа боровинки
25-30 малки листенца от роза (от дръжката на розата, необработвани с препарати)
50 гр. бял шоколад
50 гр. полусладък шоколад
2 ч.л. олио
За коричката: натрошете грахамовите бисквити, прибавете бадемите, захарта, пресятото какао и маслото. Объркайте добре и притиснете сместа към дъното на форма за печене с диаметър 22 см. и подвижно дъно.
За плънката: измийте боровинките, смелете ги и ги оставете настрана. Разбийте сметаната със захарта, покрийте съда и оставете в хладилника. Смесете киселото мляко със захарта и лимоновата кора в купа и прибавете към тях смлените боровинки. В тиган за сос смесете желатина с водата и оставете да набъбне за 5 минути. Нагрейте съда на бавен огън, докато желатинът се разтопи, но без да завира! Налейте около 1 чаша от сместа с боровинките и киселото мляко в желатина. Объркайте добре, след което излейте всичко обратно в останалата боровинкова смес. Внимателно объркайте вътре разбитата сметана и отново смесете, докато стане еднородна сместа. Излейте я върху приготвената във формата коричка, покрийте с прозрачно фолио и оставете в хладилник за поне 4 часа или най-добре – цяла нощ.
За украса: измийте розовите листенца и ги подсушете. Разтопете двата вида шоколад в отделни купи и прибавете по 1 ч.л. мазнина към всяка, като разбъркате добре. С малка четчица намажете долната страна на всяко листенце с шоколад и ги поставете върху поднос, който да се събира във фризера. Щом сте готови, поставете във фризер за няколко минути. Извадете листенцата и отново ги намажете с шоколад. Този път ги оставете, докато сте готови за украсата на тортата.
Извадете тортата от формата. Извадете и листата от фризера и бързо обелете листата, така че да получите шоколадови листенца. Подредете ги върху тортата и допълнете украсата с пресните боровинки.