В тази ангелска торта няма брашно или масло - тя е толкова нежна, ефирна и лека, че гарантирано ще я изядете цялата на един дъх! Лесен за приготвяне, от налични във всеки дом продукти, с лека кисело-лимонова нотка, този нежен десерт ще се хареса на всички, които го вкусят! Ето рецептата за Ангелска йогурт-торта без брашно и масло :
Йогурт-торта без брашно и масло
Продукти:
4 яйца (стайна температура)
70 грама захар
350 грама кисело мляко
40 грама царевично нишесте
1 ч.л. бакпулвер
лимонова или портокалова кора
ванилова есенция или ванилова захар (1 ч.л.)
Приготвяне:
Разделете яйцата (на стайна) температура на белтъци и жълтъци. Разбийте жълтъците със захарта, докато се увеличат по обем и побелеят.
Добавете киселото мляко, ванилията и настърганата кора от лимон или портокал (можете да направите тортата и без нея, ако не харесвате вкуса или миризмата на цитрусите). Използвайте само жълтата част на кората, като не докосвате бялото, тъй като е горчиво. Разбийте всичко с миксер.
Добавете нишестето и бакпулвера, разбийте отново с миксер до гладкост.
След това разбийте белтъците на твърд сняг.
И постепенно добавете белтъците в жълтъчно-млечната смес, като бъркате внимателно отдолу-нагоре с шпатула.
Ето как трябва да изглежда сместа - ефирна и лека:
Изсипете я във форма, облицована с хартия за печене, и я изпратете във фурната, предварително загрята до 170 градуса, за 30-35 минути (нагласете спрямо вашата фурна).
Когато изминат 30-35 минути, изключете фурната и отворете вратата. Оставете тортата в тази форма за още 10-15 минути.
Извадете десерта от фурната и го оставете да изстине напълно. Едва след това го извадете от формата. Горната част може да бъде украсена например с пудра захар, настърган шоколад или сироп.