1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
3 глави целина
2 с л орехи, смлени
1/2 връзка магданоз
2 -3 стръка копър
1 с.л. масло
2 с.л. брашно
600 мл зеленчуков бульон
150 г сирене
150 г кисело мляко
2 с.л. сметана
смлян черен пипер
Лукът и чесънът се почистват, а целината се измива и се подсушава. Всички зеленчуци се нарязват на дребно. В тенджера се разтопява маслото и се поставят лукът, чесънът и целината. Задушават се 2-3 минути. Намалява се огъня на умерен и се прибавя брашното. Бърка се интензивно в една посока около 20 секунди. На тънка струйка се прибавя топлият зеленчуков бульон. Зеленчуците се разбиват с пасатор до хомогенна смес и се кипват. Огънят се намалява и се прибавят сиренето и орехите. Добавя се киселото мляко и сметаната (по желание) и се нагрява около 2 минути без да се кипва. Тенджерката се оставя на топло (на котлона) до момента на сервиране. Готовата супа се поднася със ситно нарязаните зелени подправки и кротоните.
Приготвяне на кротоните:
Нарязваме хляба на тънки филии, които напръскваме със зехтин и част от нарязаните на ситно зелени подправки (отделяме ги предварително) и печем във фурната на 180 градуса около 5 мин - до златисто. Вариант: нарязваме хляба на хапки, които запържваме в тиган в сгорещения зехтин, тогава посипваме с подправките като извадим от тигана.