Този старинен сладкиш ще ви зарадва не само с простотата на приготвяне, но и с неустоимия си вкус. Вероятно вече имате необходимите съставки в кухнята си, така че опитайте вкусната и много лесна Лека торта с 10 супени лъжици орехи . Невероятно вкусно съчетание от крехки орехови блатове и божествен домашен крем:
Лека торта с 10 супени лъжици орехи
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 7 с.
За крема:
- 800 мл прясно мляко
- 2 пудинга ванилия
- 7 лъжици захар
- 2 лъжици брашно
- 200 г масло
- 80 г шоколад
- смлени орехи за поръсване
Начин на приготвяне:
В дълбока купа се счупват три яйца и се добавят 7 супени лъжици захар. Разбийте ги с миксера, докато захарта се разтвори и сместа се сгъсти и побелее. Трябва да бъркате около 5 минути до получаване на кремообразна светла смес.
Добавете 100 мл мляко към разбитите яйца и продължете да разбивате, след което добавете 100 мл олио. Разбийте още 2-3 минути, след което към течните добавете сухите съставки: 16 супени лъжици брашно и 12 г бакпулвер (най-добре е да ги пресеете).
Към сместа се добавят десет лъжици смлени или ситно нарязани орехи. Вече нямате нужда от миксер, а разбъркайте съставките с бъркалка до изравняване и получаване на хомогенна смес. Подгответе си тава с размери 30х40 см и я застелете с хартия за печене.
Изсипете готовата смес в тавата, разстелете я равномерно и заравнете. Ако е необходимо, чукнете тавата в плота, за да махнете въздушните мехурчета и да се разпредели сместа хубаво. Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути (проверява се с клечка за зъби).
Докато кората се пече, пригответе крема. В тенджера на котлона сложете 800 мл прясно мляко и добавете две пакетчета пудинг с вкус на ванилия. Подсладете със седем супени лъжици захар или на вкус. След това добавете две пълни супени лъжици брашно, което ще допринесе за по-доброто сгъстяване на крема.
Сместа се разбърква с телена бъркалка и се загрява на умерен огън. Бъркайте непрекъснато, за да не стане на бучки, докато кремът се свари и сгъсти. Докато кремът е още топъл, добавете 200 г масло или маргарин, нарязани на кубчета и разбъркайте, докато се разтопи.
Когато маслото се смеси с крема, добавете 80 г бял шоколад, начупен на кубчета и разбъркайте още малко, докато се разтопи и изравни с крема. Готовият крем се оставя да се охлади за половин час, като се разбърква от време на време, за да не хване коричка.
Изпечената кора извадете от тавата и я оставете малко да изстине, след което я разделете на две равни части, така че да се получат две кори. Поставете едната кора върху чиния или подложка за сервиране (ако искате вашите кори да са по-сочни, тогава ги напоете с много малко мляко).
Върху кората се нанася половината от готовия крем и се разпределя равномерно, след което се заравнява повърхността. Поставете втората кора, притиснете малко с длани, леко, колкото да полепне по крема, след което отгоре намажете втората половина от него.
Отгоре се поръсват със смлени или нарязани на ситно орехи, след което тортата се оставя в хладилник за поне два часа, докато изстине и стегне хубаво. След това можете да я нарежете и сервирате.
Да ви е сладко!