Лекар-нутриционист: То дори не е от истинско мляко! Ето кое е най-вредното сирене на пазара:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Лекар-нутриционист: То дори не е от истинско мляко! Ето кое е най-вредното сирене на пазара:
4883
Източник: blitz.bg
Снимков материал: pixabay.com
Лекар-нутриционист: То дори не е от истинско мляко! Ето кое е най-вредното сирене на пазара:

Безброй са ползите от един от най-консумираните млечни продукти - сиренето. Тук обаче има едно условие - стига сиренето да е произведено по традиционната технология от качествено краве мляко.

Оказва се, че на пазара има сирене, което всички използваме, но което може по-скоро да навреди на организма, отколкото да му донесе полза.

Става дума за преработеното сирене ( топеното сирене ), което е любима съставка за готвене. Този продукт обаче съдържа много неестествени компоненти и е по-малко здравословен от обикновеното сирене.

топено сирене

Това казва руският диетолог и член на Руския съюз на диетолозите, диетолозите и специалистите от хранително-вкусовата промишленост Александра Разаренова.

Най-вредното сирене

Според нея обикновеното сирене се прави от мляко, а топеното – от мляко на прах. В същото време вкусът на втория продукт се придава от различни добавки, които невинаги са полезни: оцветители, емулгатори, подобрители на вкуса, консерванти и други.

При производството на този вид продукт често се използват и трансмазнини, допълни експертът.

Поради толкова голям брой добавки, преработеното сирене съдържа повече сол, консерванти и мазнини от обикновеното сирене. Прекомерната консумация на топено сирене може да доведе до много проблеми: затлъстяване, висок холестерол, диабет и повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Добавките в този продукт също така могат да причинят алергични реакции при някои хора. Д-р Разаренова съветва топеният продукт да не се разглежда като алтернатива на естественото сирене.

топено сирене опаковки

Според нея този продукт все пак може да бъде включен в диетата, но в малки количества: не повече от една до две чаени лъжички на ден за здрави хора.

Ако човек има някакви диетични ограничения, тогава първо трябва да отиде на лекар, за да получи препоръки, отбелязва диетологът. Специалистът отбелязва още, че когато избирате топени сирена, трябва да обърнете внимание на тези, които не съдържат трансмазнини.

Можете да замените този вид продукт в диетата си с извара или сирене от кашу, допълва още д-р Разаренова.

“За да донесе сиренето полза, а не вреда, трябва да го консумирате в умерено количество. И това е основното правило. Няколко парчета на ден (около 25 гр) ще доставят на тялото ви полезни вещества и бактерии, без да вредят на сърцето и фигурата ви.

Твърдите сортове съдържат повече протеини, сол и мазнини от меките сортове като рикота и фета.

Имайте това предвид, когато избирате сирене, особено ако имате проблеми със сърцето или кръвоносните съдове”, споделя още експертът.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft