Един от най-честите въпроси, които хората си задават, когато става въпрос за отслабване , е защо някои хора могат да ядат всичко и по много и да не наддават на тегло, докато други внимават с храната, която ядат, и въпреки това напълняват много лесно. Тук обаче играят роля редица причини, разясни д-р Снежана Половина:
„Появата на наднормено тегло се влияе от околната среда, генетични фактори, наситена чревна флора, вещества от околната среда, които нарушават ендокринните механизми, лекарства и разбира се прекомерен прием на храна.“
Д-р Снежана Половина казва, че има около 30 генетични заболявания, които са свързани със затлъстяването. „От ендокринните заболявания повишената функция на надбъбречната жлеза е съпроводена с отлагане на мазнини в областта на корема, лицето и шията.
Същият ефект се постига при продължителна употреба на лекарства от групата на коптикотопоидите. Намалената функция на щитовидната жлеза забавя метаболизма и води до задържане на вода в междуклетъчното пространство.
Повече от 250 гена са свързани със затлъстяването и някои от тях играят значителна роля в развитието на диабет тип 2. Затлъстяването по време на бременност играе основна роля в по-късните проблеми при децата, включително наднорменото тегло.
Затлъстяването на бащата по време на зачеването се отразява на затлъстяването на детето в юношеска възраст и потенциално намалява репродуктивната способност на детето, както и на следващото поколение.
"Алергичните заболявания в детската възраст също са свързани със затлъстяването”, казва тя и допълва, че децата, родени с цезарово сечение, са по-склонни към затлъстяване. Лекарят обясни и как да се установи причината за затлъстяването.
„При прегледа на лице с наднормено тегло се извършват антропометрични измервания, определяне на разпределението на телесното тегло и анализ на метаболитни и хормонални параметри за наличие на заболявания, свързани със затлъстяването“, казва лекарят и разкрива кой е най-честият проблем.
„Разликата в количеството мускулна и мастна маса е причината някои хора да ядат по-малко и да наддават, докато други ядат повече и да не променят телесното си тегло.
Докато мускулите консумират енергия, натрупаните мазнини са инертни и допълнително съхраняват натрупаната енергия в мастните клетки“, казва тя, като посочва, че след 40-годишна възраст метаболизмът се забавя физиологично.
Следователно приемът на храна трябва да се намали с 10-20%. За да се предотврати наддаването на тегло, независимо от причината, човек трябва да има редовна физическа активност и правилно балансирана диета."
Най-ефективният начин да отслабнете е да приемате по-малко калории, отколкото изразходвате, създавайки калориен дефицит. Но ако приемът на калории спадне твърде ниско, тялото ви може да премине в режим на глад. По този начин тялото ще започне да складира мазнини от резервите, защото ще си "мисли", че няма да получи храна за енергия.