Здравословната диета и балансираният прием на хранителни вещества са ключови за поддържането на здравословно състояние, поддържането на здравословно тегло и намаляването на риска от заболяване, включително рак.
Според гинекологичния онколог д-р Норма Щайнер "Няма вълшебно хранително вещество, което да предотврати рака , но ключът е разнообразната диета ".
„Имате нужда от баланс“, подчертавайки значението на комбинирането на различни хранителни вещества за здравето и намаляването на риска от рак.
Снимка: pixabay
Преди да се съсредоточите върху конкретни витамини, важно е да помислите за поддържане на здравословно тегло.
„Поддържането на здравословен индекс на телесна маса чрез диета и упражнения може да намали риска от развитие на рак“, казва гинекологът д-р Мичъл Кларк.
Връзката между затлъстяването и по-високия риск от рак на ендометриума и яйчниците е ясно установена, а затлъстяването също така увеличава риска от смъртност, свързана с тези заболявания.
Важно е да намалите приема на нездравословна храна
Д-р Щайнер препоръчва средиземноморска диета, богата на антиоксиданти и противовъзпалителни хранителни вещества, като отбелязва, че методът на цветните чинии определено помага.
Витамин D също играе важна роля в поддържането на имунната система и някои изследвания свързват по-високите нива на витамин D с по-нисък риск от някои видове рак. Въпреки това, преди да приемате добавки с витамин D, препоръчително е да се консултирате с лекар.
В допълнение, някои хранителни вещества могат да осигурят значителна защита.
Снимка: pixabay
Наред с консумацията на здравословни храни, също толкова важно е да намалите приема на нездравословни храни.
„Съветвам пациентите да ограничават или избягват прекомерната консумация на преработено и червено месо“, казва д-р Робълс. Освен това редовните упражнения помагат за подобряване на цялостното здраве и намаляване на рисковете, свързани с рака, пише "Индекс".