Когато храната не се усвоява правилно, тя е обект на размножаване на бактерии, гъбички или паразити, микроорганизми, които са подходящи за живот в такава среда. Микробите обичат "мръсна" среда.
„ Детоксикацията е задължителна, когато някой има висок холестерол и затлъстяване на черния дроб“, обяснява д-р Чубрило . „Ако имате затлъстяване на черния дроб, което всички ние имаме повече или по-малко, автоматично имате повишени нива на инсулин. Това е хормон, произвеждан от панкреаса за регулиране на захарта и храносмилането.
Ако производството на този хормон се увеличи повече или по-малко през деня, това ще провокира образуването на мазнини в черния дроб . Това му е работата. Холестеролът не се получава директно от храната, а индиректно, от лошите навици. Ако ядете шишчета, бургери в големи порции всеки ден, ще предизвикате лошо храносмилане и интоксикация.
Но повишеното ниво на инсулин ще стимулира производството на холестерол в черния дроб, където той се произвежда. „Който има висок холестерол, има и висок инсулин и обратното“, казва д-р Чубрило.
Лекарят обръща внимание и на погрешните схващания, свързани с лошия холестерол: „Лошият холестерол, това е парадокс, просто има по-малко холестерол от добрия!“ Ако имате камион, който трябва да транспортира „неща“ някъде и тези „неща“ са холестерол, тогава той се превръща в LDL, лош холестерол.
Той е просто камион, който отива някъде, за да превози нещо. А какво превозва нашият "камион"? Той превозва материал за производството на хормони. Прави лош холестерол. Лош ли е наистина? Не е. Той е много важен. А кога се влошава? Когато започне да "ръждясва".
Ние го наричаме окислен холестерол, тоест нещо, което не може да премине границата и да влезе там, където сме го изпратили (да си свърши работата и да активира производството на хормони). Този холестерол, който е в този "ръждясал" камион, ще залепне някъде и ще бъде началото на развитието на атеросклероза. Само този холестерол е лош.
Д-р Деян Чубрило разкрива и коя граница на холестерола е допустима и какво трябва да се направи при леко повишена стойност. „Не третирам всеки холестерол, който е със стойности 6 или 6,5, като трагедия или нещо толкова лошо. Тогава си правя извода, че в черния дроб се произвежда твърде много, тоест нещо го стимулира (инсулин), и че не се изхвърля правилно чрез жлъчката.
След това препоръчвам на пациентите да приемат повече антиоксиданти и да въведат в диетата си колкото се може повече здравословни храни, плодове и зеленчуци. Второ нещо, контролиране на инсулина. Не яжте захар или внимавайте колко ядете; не напрягайте панкреаса.
Що се отнася до мазнините, д-р Чубрило препоръчва да използвате по-малко от чаена лъжичка масло, само за да добавите вкус към ястието. Третото нещо е да се контролира елиминирането; за почистване на жлъчните пътища и червата. Лимонада с малко джинджифил – лимонът провокира изхвърлянето на токсините, джинджифилът го подпомага и червата се изпразват напълно.
Д-р Чубрило говори и за ябълковия оцет. Той открои ябълковия оцет като една от най-важните храни, която непрекъснато се бори със свободните радикали и по този начин предотвратява появата на заболявания.
Ябълковият оцет е може би най-известен като стартер на метаболизма и помага при отслабване , но според лекарите не всеки вид ябълков оцет е лечебен. Трябва да използвате домашен ябълков оцет - именно там грешат повечето хора, които го използват с цел отслабване, затова и резултатите не са достатъчно добри. Изключително лековит е и решава чревни проблеми.
Ако редовно консумирате ябълков оцет, храната, която приемате след това, ще бъде по-лесно смилаема. В същото време ябълковият оцет може да изгаря мазнините и захарите. Тези, които го пият редовно, ще отслабнат по-бързо. Достатъчно е да поставите 1 непълна супена лъжица домашен ябълков оцет в чаша вода.
Ябълковият оцет съдържа полезни бактерии, които помагат за поддържането на здрава храносмилателна екосистема. Богат е на антиоксиданти, които неутрализират разрушителната активност на свободните радикали. Редовната консумация на ябълков оцет намалява риска от сърдечни заболявания и диабет.