Мнението на диетолозите по отношение на хляба винаги е било спорно. Докато някои напълно го отричат, други са на мнение, че фибрите в черния и пълнозърнестия хляб са крайно необходими на организма.
Диетологът Евгений Арзамасцев посочва най-опасните комбинации с бял хляб .
Според него не е добре да ядете бял хляб със сладко. Комбинацията между двата вида бързи въглехидрати причинява изключително рязък скок на кръвната захар, което може да нанесе катастрофални последици за тялото.
"Обикновеният бял хляб със сладко е бомба със закъснител за тялото . Комбинираме два прости въглехидрати, празни калории, които се усвояват много бързо и човек с липса на физическа активност веднага качва килограми".
В дългосрочен план, подобен тип хранене може да стане причина за възникването на инсулинова резистентност и дори диабет.
Лекарят съветва да се яде пълнозърнест хляб, тъй като съдържа повече витамини, но напомня, че той също не може да се яде с всички продукти.
„По принцип хляб се консумира предимно със зеленчукови съставки: зеленчуци, салати, супи. Но е нежелателно да се комбинира с тежки ястия. По-добре е пълнозърнест хляб да се яде в ограничени количества или дори да се отстранява при консумация на месо, бобови растения, гъби и някои тежки храни"
Според диетолога пълнозърнест хляб не трябва да се консумира от хора, които имат стомашни или чревни проблеми.