Когато искате да отслабнете, първо намалявате приема на бял хляб или го премахвате напълно, но не е задължително да е така.
Не е нужно да се притеснявате, ако ядете една-две филии хляб на ден, но ако не можете да се откажете, приложете трик, който ще намали наполовина калориите, които приемате от хляб.
Когато купувате или печете хляб, сложете го във фризера. Охлаждането, замразяването превръща нишестето в устойчиво нишесте.
По-голямото количество устойчиво нишесте означава, че тялото усвоява хляба, който е бил замразен, по-бавно, което води до по-леко покачване на кръвната захар в сравнение с пресния хляб и потенциално намалява риска от диабет тип 2, казва известният диетолог д-р Майкъл Моузли.
Най-големият проблем на белия хляб е, че поради високия си гликемичен индекс той бързо освобождава енергия, като по този начин повишава нивото на кръвната захар. Въпреки това хората, които нямат фамилна анамнеза за диабет, не трябва да избягват белия хляб, който е идеален за закуска, защото ускорява метаболизма, казва този експерт.