Яйцата са сред продуктите, които консумираме ежедневно. Варени, пържени, в ястия и сладкиши, едва ли има дом, който да не разполага с полезния продукт по всяко време.
Какво се случва с кръвта на хората, които ядат по 1 яйце на ден?
Според констатациите на учени от Университета на Източна Финландия, яденето на едно пилешко яйце на ден намалява риска от развитие на диабет тип 2. Изследвайки ефекта на този продукт върху тялото, експертите правят още една крачка напред в разбирането на процесите на метаболизма на този продукт в тялото и полезните свойства, свързани с неговата консумация.
Изследователите стигат до извода, че яденето на едно яйце на ден корелира с подобрен метаболитен профил в кръвта, който намалява вероятността от развитие на диабет. Те са стигнали до това заключение, след като са анализирали химикали в проби от урина на хора, консумиращи по едно яйце дневно.
„Ключовите компоненти в състава на яйцата, които им придават техните антидиабетни свойства, са определени липидни молекули. Те подобряват кръвния профил на човек“, каза водещият автор на изследването проф. Стефани Ноерман. Тя добавя, че ефектът, установен от експертите, е в съответствие с данните от предишни проучвания, които също показват намален риск от диабет поради консумацията на кокоши яйца. В същото време, според проф. Ноерман, все още не е възможно да се каже със сигурност, че консумацията на яйца осигурява защита срещу развитието на диабет - учените са открили само връзка.
„Получихме данни за съединения в яйцето, които може да играят роля в предотвратяване развитието на диабет тип 2. За да се разберат механизмите, лежащи в основата на физиологичните ефекти от консумацията на яйца, са необходими допълнителни изследвания с помощта на клетъчни модели и с участието на хора“, казва Стефания Ноерман.
Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!